Wq/ms/Eleanor Rathbone

From Wikimedia Incubator
< Wq‎ | ms
Wq > ms > Eleanor Rathbone

-Eleanor Rathbone-

Eleanor Florence Rathbone (12 Mei 1872 – 2 Januari 1946) ialah seorang Ahli Parlimen British (MP) bebas dan juru kempen jangka panjang untuk elaun keluarga dan hak wanita . Dia adalah ahli keluarga Rathbone yang terkenal di Liverpool .

Kata Kata Hikmah(Terhemahan Bahasa Melayu)

~ perjuangan untuk hak untuk menjadi ahli politik dengan sendirinya menjadikan wanita sebagai ahli politik.

~ sentiasa mengukur kehendak wanita dengan pencapaian lelaki telah lama ketinggalan zaman, memalukan dan membosankan. ... Kini setelah kami memperolehi alat kewarganegaraan, kami berhasrat menggunakannya bukan untuk meniru model lelaki tetapi untuk menghasilkan model kami sendiri.

~ Saya rasa, tidak ada pekerjaan di dunia ini yang mempunyai pengaruh ke atas kecekapan dan kebahagiaan ahli-ahli hampir semua pekerjaan lain yang begitu berterusan dan begitu meresap seperti pekerjaan suri rumah dan ibu yang bekerja.

~ Saya meragui sama ada terdapat mana-mana subjek dalam dunia yang sama kepentingannya yang telah menerima begitu sedikit pertimbangan serius dan jelas seperti status ekonomi keluarga - ahli-ahlinya dalam hubungan antara satu sama lain dan keseluruhan unit berhubung dengan unit-unit lain yang terdiri daripada masyarakat.

Sumber:https://www.azquotes.com/author/67307-Eleanor_Rathbone