Wq/ms/Corazon Aquino

From Wikimedia Incubator
< Wq‎ | ms
Wq > ms > Corazon Aquino

- Corazon Aquino -

(BIODATA)

Nama:Maria Corazon Cory Sumulong Cojuangco-Aquino

Tarikh lahir:25 Januari 1933

Asal:Paniqui,Filipina

Suami:Benigno S. Aquino Jr.

Pekerjaan:Presiden Filipina,Ahli politik


Corazon Aquino ialah seorang ahli politik Filipina yang berkhidmat sebagai presiden kesebelas Filipina dari 19986 . Beliau ialah tokoh yang paling menonjol dalam Revolusi Kuasa Rakyat 1986 , yang menamatkan pemerintahan dua dekad Presiden Ferdinand Marcos dan membawa kepada penubuhan Republik Filipina Kelima yang demokratik semasa.


KATA-KATA HIKMAH (Terjemahan Bahasa Melayu):

1."Politik tidak boleh kekal sebagai benteng penguasaan lelaki, kerana terdapat banyak perkara yang boleh dibawa oleh wanita ke dalam politik yang akan menjadikan dunia kita tempat yang lebih mesra dan lembut untuk umat manusia berkembang maju."

2."Memang benar anda tidak boleh makan kebebasan dan anda tidak boleh kuasa jentera dengan demokrasi. Tetapi begitu juga tahanan politik tidak boleh menyalakan lampu dalam sel-sel diktator."

3."Rekonsiliasi harus disertai dengan keadilan, jika tidak, ia tidak akan kekal. Walaupun kita semua mengharapkan keamanan, ia tidak sepatutnya menjadi keamanan dalam apa cara sekalipun tetapi keamanan berdasarkan prinsip, atas keadilan."


Sumber:

1.https://www.thoughtco.com/corazon-aquino-quotes-3530055