Jump to content

Wp/stl/Oosters-Orthodoxe Karke

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | stl
Wp > stl > Oosters-Orthodoxe Karke

De Oosters-Orthodoxe Karke of de Orthodoxe Karke (officieel: de Orthodox-Kattelieke Karke) ziet heurzels as vortzetting van de iene, heilige, kattelieke en apostolische Karke die deur Jezus Kristus en zien apostels opricht is, zoe'n 2.000 jaor weeromme. De Griekse naeme 'orthodox' betekent letterlik 'rechtgeleuvig', 'et waore geleuf behooldend' en 'juuste leer', en wodt in die zin ok wel bruukt as synoniem veur 'rechtzinnig' of 'streng in de leer'.

Disse Karke vormt de groep Chalcedonenzische Orthodoxe Karken: Karken die de leer van et koncilie van Chalcedon volgen.

Et woord orthodox betekent taelkundig 'juuste anbidding' en 'juuste leer', en wodt in die zin ok wel bruukt as synoniem veur 'rechtzinnig' of 'streng in de leer'. In die zin wodt et ok veur protestaanse groepen en stromings binnen et kattelicisme bruukt.

De orthodoxe gemienschop anveerdt allienig de dogmes die vaastelegd bin in de eerste zeuven eukemenische koncilies en verwarpt de laetere, hoewel de orthodoxen veulal wel in bieveurbeeld de Tenhemelopneming van Maria geleuven. Disse geleufspunten nemen zi'j liekewel niet as dogmes an, omdat zi'j deur de Paus van Rome allienig definieerd binnen.

De Oosters-Orthodoxe Karke is nao de Rooms-Kattelieke Karke de grootste kristelike kommunie ter wereld, en is de dadde-grootste geleufsgroep nao et protestaantisme. De Oosters-Orthodoxe Karke het omdebi'j 300 miljoen leden wereldwied en het de grootste anhang in Oost-Europa, d'r bin liekewel ok aandere dielen waor de Oosters-Orthodoxe Karke aktief is zoas Afrika, Azië, Noord-Amerike en Australië. De Karke is wereldwied veural bekend om zien religieuze ikonen, die soms wel miljoenen weerd bin.

De Oosters-Orthodoxe Karken warken nog altied mit de juliaanse kelender, hierdeur feest- en gedaenkdaegen op aandere daegen valen as bi'j oons.

D'r bin verschillende oosters-orthodoxe karken, waor de Grieks- en Russisch-Orthodoxe Karke de bekendste binnen. In Frieslaand bin twie oosters-orthodoxe perochies in Hemelum en in De Pompe.

Uutgaonde verwiezings

[edit | edit source]