Jump to content

Wp/mui/Sejara Pelémbang

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | mui
Wp > mui > Sejara Pelémbang

Pelémbang itu ibu kutonyo propinsi Sumatera Selatan di Indonésia. Kuto ini merupoke kuto paling tuo yang maséh ado di Indonesia,lah ado sejak abad ke 7. Pelémbang pernah jadi ibu kuto Sriwijaya yaitu kerajaan Melayu yang nguasoi sebagéan kepuloan barat samo nguasoi jalur peniagoan laot khususnyo di Selat Melaka. Pelémbang dimasokke ke Hindia Belando pado taon 1825 sesudém pengapusan Kesultanan Pelémbang Darussalam. Pelémbang diresmike sebagé kuto pado 1 April 1906. Pelémbang mak ini yaitu kuto tebesak keduo di Sumatera jugo kuto tebesak kesemilan di Indonesia. Kuto ini pernah jadi tuan rumah beberapo acara internasional, temasok Sea Games 2011 samo Asian Games 2018.

Zaman Sriwijayo

[edit | edit source]
Taman Purbakala Sriwijayo ado di Barat Daya dari pusat kuto Pelémbang (ijo). Sumbu pembentuk situs yang ngobongke Bokét Seguntang samo Sungi Musi.

Prasasti Kedukan Bukit yang berangko taon 682 M merupoke prasasti tetuo yang ditemuke di Pelémbang. Prasasti itu ngesahke tentang sikok rajo yang meroléh kekuatan magis dan memimpin kekuatan militer besak di pocok banyu dan tanah, berangkat dari delta Tamvan, tibo di sikok tempat yang disebot "Matajap," dan (dalem interpretasi beberapo sarjana) negakke pemerintahan Sriwijayo . Prasasti "Matajap" diyakini sebagé Mukha Upang, sikok daérah di Pelémbang. Muséum Nasional Indonesia (baso Indonesia: Muséum Nasional), itu muséum arkeologi, sejarah, etnologi, dan geografis yang ado di Jalan Medan Merdeka Barat, Jakarta Pusat, tepat di sisi barat Lapangan Merdeka.

Uji George Coedes, "pado paroh keduo abad ke-9 Jawo dengen Sumatera besatu di bawah kekuasaan dinasti Sailendra yang merintah di Jawo. Pusatnyo di Pelémbang."

Sebagé ibu kuto kedatuk'an Sriwijayo, kuto tetuo keduo di Asia Tenggara ini sudém jadi pusat peniagoan penting di maritim Asia Tenggara selamo lebih dari satu milenium. Kedatuk'an berkembang dengen ngendalike peniagoan internasional léwat Selat Melako dari abad ketujuh sampé ketigo belas, mangun hegemoni pemerintahan di Sumatera samo Semenanjung Malaya. Prasasti samo catetan pejalanan Cino ngésahke amun kedatuk'an itu sebagé perantaro jero peniagoan internasional antaro Cino samo India. Kerno angin muson atawa angin musiman duo taonan, sesudém sampé di Sriwijayo, paro peniago dari Chino atawa India mesti tinggal di sano selamo beberapo bulan nunggu arah angin beubah, atawa mesti balék ke Chino atawa India. Dengen mak itu, Sriwijayo tomboh jadi pusat peniagoan antaro bangso tebesak, jugo idak cuman pasar, tetapi jugo infrastruktur bagi paro peniago cak penginepan samo hiburan jugo bekembang. Ini befungsi sebagé pusat budayo jugo.Yijing, peziarah Buddha Cino yang tinggal di Pélembang samo Jambi mak ini pado taon 671, nyatet amun ado lebih dari sibu biksu samo ulama terelajar, yang disponsori oleh kedatuk'an ontok belajar agama di Pelémbang. Dio pulo nyatet amun ado banyak "negaro" di bawah kedatuk'an yang disebot Sriwijayo (Shili Foshi).

Patong Buddha yang ditemuke di situs purbakala Bokét Seguntang, ari ini dipajang di Muséum Sultan Mahmud Badaruddin II Pelémbang.

Zaman Sesudém-Sriwijayo

[edit | edit source]

Zaman Kesultanan Pelémbang

[edit | edit source]
Kuto Pelémbang bedéndéng dengen tigo bénténgnya pado taon 1682.
Tetuo setempat Pelémbang pado maso kolonial.

Maso Kolonial

[edit | edit source]
Gambaran Pelémbang pado maso pemerintahan Belando.
Lambang Pelémbang pado maso kolonial, diadopsi pado taon 1925.

Maso Pendudukan Jepang

[edit | edit source]
Pasukan terjun payung Tentero Kekaisaran Jepang mendarat selamo petempuran Pelémbang, 13 Februari 1942.

Maso Revolusi Nasional

[edit | edit source]
Upacara pembukaan SEA Games 2011 di Stadion Jakabaring, Pelémbang, 11 November 2011.

Maso Orde Lamo dengen Orde Anyar

[edit | edit source]

Zaman Reformasi

[edit | edit source]