Wp/lki/شهرستان دالاهو
شهرستان دالاهو (به کردی: داڵاهۆ، Dalaho) از توابع استان کرمانشاه ایران است.
محتویات [نهفتن] ۱ مقدمه ۲ موقعیت جغرافیایی ۳ تقسیمات سیاسی ۴ مذهب ۵ زبان ۶ دستاوردها ۷ جاذبههای گردشگری ۸ جاذبههای گردشگری قبل از اسلام ۹ جاذبههای گردش گری بعد از اسلام ۱۰ بزرگان دالاهو ۱۱ جستارهای وابسته ۱۲ منابع مقدمه[ویرایش | ویرایشگر متنی] شهرستان دالاهو که در ۹۹ کیلومتری کرمانشاه قرار دارد، آخرین شهرستانی است که در پایان برنامه سوم به سایر شهرستانهای ایران اضافه شدهاست. با موافقت هیئت دولت بخش کرند غرب به شهرستان دالاهو ارتقا یافت. شهرستان دالاهو چهاردهمین شهرستان استان کرمانشاه به شمار میآید. این شهرستان ۱۹۰۰ کیلومتر مربع مساحت و ۱۵۴ روستا دارد. شامل سه شهر مرکزی کرند غرب و گهواره و ریجاب، بیوه نیج، گوران، قلخانی، باباجانی و بان زردهاست.
موقعیت جغرافیایی[ویرایش | ویرایشگر متنی] شهرستان دالاهو با مساحت ۱۹۳۰ کیلومتر مربع، در قسمت غربی استان کرمانشاه بین ۹ََ°۳۴ تا ΄۴۶ °۳۴ عرض شمالی و΄۵۳ ° ۴۵ تا ΄۳۵ °۴۶ طول شرقی از نصف النهار گرینویچ واقع شدهاست، که از شمال به جوانرود وثلاث باباجانی، از غرب به سرپل ذهاب، از جنوب غربی به گیلان غرب، از شرق و جنوب شرقی به اسلام آبادغرب و از شمال شرق به کرمانشاه محدود میشود. و در این شهرستان شهری زیبا بنام شهر زیبای ریجاب میباشد
دالاهو نام کوه مرتفع این منطقهاست که از طبیعت زیبایی برخوردار است.
تقسیمات سیاسی[ویرایش | ویرایشگر متنی] شهرستان دالاهو از دو بخش؛ مرکزی و گهواره تشکیل شدهاست. بخش مرکزی شامل؛ شهر کرند غرب و سه دهستان؛ حومه، بانزرده و بیونیج با ۶۸ روستا، مزرعه ومکان مصوب که در حال حاضر ۴۴ روستای آن دارای سکنه میباشد.
بخش گهواره شامل؛ شهر گهواره و دو دهستان قلخانی وگوران با ۱۲۸ روستا، مزرعه و مکان مصوب که در حال حاضر ۱۰۷ روستای آن دارای سکنه میباشد.
از مجموع ۱۹۶ روستای شهرستان ۱۴۸ روستای آن دارای سکنه میباشد.
مذهب[ویرایش | ویرایشگر متنی] بیشترین اهالی شهرستان پیرو ایین اهل حق هستند و اقلیت سنی مذهب و شیعه در آن زندگی میکنند. همچنین شماری از جمعیت نیز پیروی یهودیت هستند.
زبان[ویرایش | ویرایشگر متنی] مردمان شهرستان دالاهو از اقوام کرد هستند که به زبان کردی و گویشهای جافی و کلهری تکلم میکنند. دو روستای زرده و توتشامی به گویش هورامی و دو روستای گوراجوب قشلاق و گوراجوب مرادبیگ به گویش گورانی تکلم میکنند.[۱] با این وجود گویشهای اصلی منطقه کردی جنوبی یا کلهری با گویش خاص منطقه دالاهو، و کردی سورانی با لهجهٔ جافی هستند.[۱]
دستاوردها[ویرایش | ویرایشگر متنی] شهرستان از لحاظ صنایع دستی مانند: چاقو سازی، فلز کاری و ساخت ادوات موسیقی و ابزار کشاورزی، گلیم، گیوه موج (چادر شب) و سبد پیشینهای دیرینه دارد بطوری که این صنایع با اندک تغییراتی به خارج از کشور صادر میشوند. همچنین در این شهرستان صنعت تنبور سازی رونق دارد و تنبورهای دست ساز هنرمندان گهوارهای جز بهترین و مرغوبترین تنبورهاست که در بهترین موزههای جهان جای دارد.