Jump to content

Wp/fkv/Fasismi

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | fkv
Wp > fkv > Fasismi

Fasismi oon poliittinen ideologii joka oon authoritaarinen, ääritradišuaalinen ja nationalistinen. Het haluthaan "etnostaatin" joka tarkottaa sitä ette staatissa oon tyhä yksi kansa ja minoriteettei ei saa olla. Fasismi oon konservatismin ja tradišualismin äärimuoto ja oon melkheen aina aiheuttanu kansanmurhii. Fasismin oon kehittäny Benito Mussolini Italiassa. Tääpänä monet käyttäät sannaa "fasismi" liika paljo ja iso osa ei tieđä mitä se tarkottaat.

foto kahđesta enämmen tieđetystä fasistista

Määrittely

[edit | edit source]

Fasismin ideologia oon vaikee määrittää ja variašuuni eri fasismin muotojen välilä oon iso. Esimerkiksi strasserismi oon ekonomilisesti äärivasemmistossa mutta sitte jokku fasistit oon kapitalistei. Mutta fasistin melkheen aina tahtoo vahvan staatin, melkheen aina oon rasistei, ei piđä minoriteeteista. Myöski fasismi melkheen aina oon antisemististinen eli het vihathaan juutalaiisii. Monet fasistit uskoo ette juutalaiset johđethaan ette kapitalismii ja kommunismii ja se oon heän syy ette mailmassa oon nämä.

Fasismi histooriassa

[edit | edit source]

Esimerkkeijä fasisteista oon Adolf Hitler, Miklós Horty ja Benito Mussolini. Fasismi alotti toisen mailmansođan.

Fasismi tääpänä

[edit | edit source]

Tääpänä fasismista oon tullu tinka uuđelleen ko immigranttikriisin läpitte oon tullu paljo ääri-ihmissii. Esimerkiksi "Kultainen aamu" Hellasmaassa sai yhđessä kohtaa melkheen 12% äänistä.