Wp/fit/Kaihnuun kieli

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | fit
Wp > fit > Kaihnuun kieli

Kaihnuun kieli eli murre (r. överkalixmål, kalixmål, -bondska) on se ruottin kielen varieteetti mitä puhuthaan Ylikaihnuun ja Kaihnuun kunnissa. Sitä ei mene ymmärtää täyelisesti jos puhhuu sen alkuperäistä muotoa. Siinä on suomen kielen vaikutuksia kossa hyvin moni meänkielinen vaimo on siirtyny Kaihnuusheen ja Ylikainhuusheen ja menheet naimishiin kainulaisitten kans. Monet suomalaisetki on pitkin aikoja siirtynheet samhoin kunthiin. Ja poikkinainti perine on ulottunu aina kainulaisihiin kunthiin.

Vanhaa sanonta on kans ette: Piru ymmärsi kaikki kielet, mutta ko se tuli Kainuusheen se sano: Tätä ymmärä pirukhaan.


Lähe[edit | edit source]

  • Winsa, Birger 2001a. Kärleken är varken blind eller döv. Genusobalans i giftermål över språk-

och kulturgränser i Tornedalen och Kalixbygden. I Brändström, Anders & Winsa Birger. Två uppsatser om nordsvenska giftermålsmönster. Ss 39-83. Skrifter från forskningsprogrammet "Kulturgräns Norr". Kulturens frontlinjer 19. Umeå universitet.

  • Winsa, Birger 2001. Poikkinaintia kieli- ja kylttyyrirajotten yli. I M. Mikkonen, H. Sulkala, H.

Mantila (red.) Tutkielma vähemmistökielistä jäämereltä Liivinrantaan. Vähemmistökielten tutkimus- ja koulutusverkoston raportti II. Pp 227-243. Suomen ja saamen kielen ja Logopedian laitoksen julkaisuja. N:o 18. Publications of the Department of Finnísh, Saami and Logopedics. Oulun yliopisto. Oulu. Uleåborg.