Jump to content

Wp/fit/Hancock, Michigan

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | fit
Wp > fit > Hancock, Michigan
Kakskielinen kaupunki
Kaleva kaffila

Hancock on kaupunki Houghtonin kunnassa Michikaanin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Kaupunki sijaittee Keweenawniemelä, joka on Yläjärvheen pistävä niemi (Lake Superior). Niemimaata on kuttuttu kans suomalaisittain Kuparisaareksi (engl. Copper Island). Kaupunkissa on asukhaita 4 900. Toisela puolela väylää on samakokonen kaupunki Houghton.

Kaupunki on tunnettu amerikansuomalaisista ja olletikki ette sielä on paljon emikranttia pohjois Ruottista, Norjasta ja Suomesta. Jopa kolmanneksella asukhaista on suomenkielisiä sukujuuria, ja 4,4 % väestöstä puhhuu suomea äitinkielenään. Mutta kaupunkissa ja sillä alueela on hyvin paljon kolmanen sukupolven saamelaisia, kveeniä ja torniolaaksolaisia. Lestaatiolaisuus väitethään vieläkin olevan vahva sillä alueela.

Useampi katusjyltti on kakskielinen: englanti ja suomi. Monen yrityksen omistajalla on suomalainen sukunimi. Ameriikan ainua suomekielisitten yliopisto on Hancockissa: Finlandia university. Ja mailman suuriin arkisto joka sisältää kaikenlaista tietoja Ameriikan suomalaisista on saman yliopiston alueela. Paikkakuntalaisitten suomenkielinen Kuparisaari-nimitys on syntyny siittä, että suomenkieliset työskentelit alueen kuparikaivoksissa. Kalumeeti, on kymmenkunta kilometriä pohjoisheen ja sielä oli yhenaikaa mailman suuriin kuparikruua.

Riston rautaa
Kukkakauppa