Wp/fit/Enontekiön kunta

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | fit
Wp > fit > Enontekiön kunta
Monikielinen alue
Tunturiporoja

Enontekiö (pohjossaameksi Eanodat, inarinsaameksi Iänudâh, ruots. Enontekis) on Suomen kunta, joka sijaittee Lapin maakunnassa. Kunnassa assuu 1 889 ihmistä ja sen pinta-ala on 8 391,39 km2, josta 445,84 km2 on vesistöjä. Enontekiön väestötihheys on vain 0,24 asukasta/km2, ja son Suomen toiseksi harvimphaan asutettu kunta Savukosken jälkhiin.

Enontekiön krannikunnat on Inari, Kittilä ja Muonio. Lisäksi kunta rajottuu etelässä Ruotsiin ja pohjosessa Norjaan.

Enontekiön kirkonkylä ja suuriin keskusta on nimelthään Hetta (pohjossaameksi Heahtta), ja sielä on noin 800 asukasta. Muita keskuspaikkoja on muun muassa Kaaresuanto (Gárasavvon, Gáresavvon) ja Kilpisjärvi (Gilbbesjávri).

Kaikki Suomen yli tuhatmetriset vaarannokat ja 60 prusenttia Suomen tunturista sijaittevat Enontekiölä. Kilpisjärvelä sijaittee retkeilykeskus ja muita retkeilypalveluita. Yhteispohjosmainen kalottireitti kulkee Enontekiön kunnan alueitten läpi. Kolmen valtakunnan rajapyykki sijaittee 10 kilometrin päässä Kilpisjärven kylästä Norjan, Suomen ja Ruottin rajoitten kohtaamispistheessä. Suomen korkein paikka Haltila sijaittee 50 kilometrin vaelusreitin päässä Kilpisjärveltä. Haltin vieressä on korkein Suomen puolela kokohnaan olevista tunturista, Ridnitsohkka. Halti sijaittee osaksi Norjan puolela. Enontekiön nimi tullee paikasta, jossa eno eli väylä saapi alkunsa. Ounasjoki saa alkunsa Ounasjärvestä, jonka rannala sijaittee Enontekiön kirkonkylä Hetta.

Tunturiporo

Tunnettuja enontekiöläisiä[edit | edit source]

Kylät ja pienet paikat[edit | edit source]