Wp/cnr/Zoja Đurović

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Zoja Đurović

Mr Zoja Đurović je profesorica solfeđa i hora i dirigentkinja.

Biografija[edit | edit source]

Rođena je u Podgorici.

Završila je osnovnu i srednju muzičku školu „Vasa Pavić“ u Podgorici. Na Muzičkoj akademiji je završila odsijek za opštu muzičku pedagogiju sa prośečnom ocjenom 9,53, kao i odsijek za dirigovanje sa prośekom 9,70 u klasi prof. Darinke Matić Marović, kod koje je kasnije i magistrirala. Kao najboljem studentu II godine dodijeljena joj je nagrada „19. decembar“.

Po završetku studija nastavila je da radi u Srednjoj muzičkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici, kao profesorica solfeđa i sviranja horskih partitura, a na Muzičkoj akademiji kao asistentkinja pripravnica na predmetu Sviranje horskih partitura.

Od 1989. do 1992. godine boravila je u Mostaru, đe je bila dirigentkinja Gradskog hora „Abrašević“. Sa njim je osvojila I mjesto na Takmičenju horova Hercegovine i ostvarila značajne horske projekte. Od septembra 1992. ponovo počinje da radi u Muzičkoj školi „Vasa Pavic“, đe i danas radi kao profesorica solfeđa i hora.

Osim ovih aktivnosti, radi i u KUD „Stanko Dragojević“, kao drugi dirigent. Upravo sa ovim horom imala je svoj dirigentski debi, u 18-oj godini, sa Mokranjčevom IX rukoveti. Dugo godina pjevala je u Ženskom vokalnom kvartetu Veselice, koji uspješno njeguje, pored ostalog, crnogorsku izvornu muziku. Sada je članica i vođa Ženskog vokalnog sastava Alata, koji izvodi kompozicije raznovrsnih žanrova.

Od 2002. godine je umjetnička direktorka Festivala dječije pjesme „Naša radost“.

Sa Crnogorskim kamernim orkestrom je kao gost-dirigent izvela djela Vivaldija, Hendla i Mocarta 2007. godine. Sa Ženskim horom Srednje muzičke škole je postigla značajne uspjehe. Na državnim takmičenjima je osvojila pet zlatnih (jednu specijalnu) i dvije srebrne lire. Na nekadašnjem Saveznom Takmičenju horova u Beogradu, 2000. godine, ovaj hor je osvojio specijalnu nagradu (100 poena). Jula 2001. godine na Horskom festivalu „Bodensee“ u Friedrichshafen-u (Njemačka), hor je svojim uspješnim nastupima obezbijedio mjesto u Evropskoj uniji horova. Takođe, učestvovala je u pripremi i izvođenju opere „Artilerija Rustikana“, Ruseta Paunovskog (2008), „Montenegro Jazz Suite“, djela njujorškog džez muzičara Patric O’Leary-a, koji je obradio nekoliko crnogorskih izvornih pjesama u džez maniru.[1]

Od 2017. je direktorica Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“.[2]

Vanjske veze[edit | edit source]

Reference[edit | edit source]

  1. Nastavnici stručno–teorijskih predmeta: Zoja Đurović (Pristupljeno 25.12.2020.)
  2. Zoja Đurović nova direktorica škole "Vasa Pavić" (Objavljeno 01.08.2017., pristupljeno 25.12.2020.)