Wp/cnr/William Frederick Dix

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > William Frederick Dix

Vilijam Frederik Diks (1867-1945) je rođen 18. novembra 1867. godine u Newark-u, N.J.

Bigrafija[edit | edit source]

Rođen je i odrastao u Newarku, u staroj i poznatoj porodici. On je bio osma generacija Dix-ovih u Americi.

Vilijam Diks je diplomirao u Prinstonu, đe je započeo prisno prijateljstvo sa Vudrou Vilsonom, tada predśednikom Univerziteta. Nakon diplomiranja, Diks je putovao po svijetu, vrativši se nakon dvije godine da se posveti pisanju. Autor je tri romana: Lice u Girandolu, Izgubljena princeza i Daphne iz šume. Sarađivao je na "Čovjek i dva svijeta", knjizi religijske filozofije.

1894. godine Vilijam Frederik Diks postaje književni urednik The Churchman, a 1900. je bio jedan od osnivača i urednika The Home Journal, kasnije nazvanog Town and Country. Dao ostavku kao urednik 1906. godine i postao sekretar Društva za osiguranje zajedničkog života.

Konzul Crne Gore u Vašingtonu[edit | edit source]

Od strane predśednika Vudrou Vilsona, Vilijam Frederik Diks je imenovan za Generalnog konzula Crne Gore u Njujorku 1918. godine, ostavši na toj funkciji do 1921. godine.

Kralj Nikola je zatražio od američke vlade da prihvate doktora i generala Anta Gvozdenovića kao prvog opunomoćenog ministra u Washingtonu i Vilijam Frederik Diksa, sekretara Mutual Life Insurance Company of New York, kao novog generalnog konzula Crne Gore u New Yorku. Izbor drugog je kalkulacija Nikole i posebno Aleksa Divajna, jer ne samo da je Diks istaknuti agent osiguranja i pukovnik u rezervi policije Njujorka, već važnije, bio je član Princeton Class of '89 i lični prijatelj Vudrou Vilsona. U pismu napisanom u New York Life pribor, po ideji Aleksandra Divajna, Dix je napisao predśedniku "Njegovo Veličanstvo, kralj Nikola i vlada Crne Gore, po informaciji koju sam dobio od Aleksandra Divajna, njihovog predstavnika u Engleskoj, žele da me imenuju kao svog predstavnika u ovoj zemlji , dajući mi imenovanje generalnog konzula". Divajn je napravio smicalicu izbjegavši da se kralj Nikola zvanično obrati predśedniku Wilsonu. Odmah po prijemu Dixovog pisma, predśednik Vilson je napisao sekretaru Sjedinjenih Država, Robertu M. Lansingu, potvrdu za Diksa, tražeći od Lansinga da se ubrza imenovanje. Lansing prihvata Gvozdenovića kao crnogorskog ministra i Vilijama Diksa kao generalnog konzula, na veliko nezadovoljstvo u britanskom Ministarstvu vanjskih poslova. Predśednik Vilson je odmah poslao Diksu čestitku u kojoj je napisao da "mi je posebno drago da ćete preduzeti da zastupate interese neustrašivog malog carstva u Njujorku".

Za svoje usluge za Crnu Goru, Vilijam Diks je dobio od kralja Nikole orden Danila I prvog reda.

Članstvo u klubovima[edit | edit source]

Vilijam Diks je bio povjerenik Adelphi koledža iz Bruklina, takođe je bio povjerenik i blagajnik Carnegie fonda, blagajnik Kluba autora Amerike. Ostali klubovi čiji je bio istaknuti član su bili: Princeton, Westhampton Country, Orange Lawn Tennis, Crystal Lake Skating i Rock Spring Country.

Kolekcionar[edit | edit source]

Dom Diksovih je ličio je na muzej. Diks je imao jednu od najboljih kolekcija oklopa i oružja u USA. Imao je starog oružja ukrašenog ručno izrađenim mesinganim ornamentima, stare španske sanduke i mnoge druge rijetkosti u kojima su uživali mnogi zainteresovani. Sve te stvari su bile veoma značajne za Vilijama Diksa jer je kolekciju pribavio putujući po mnogim zemljama širom svijeta, uključujući i nedovoljno poznate i neobične krajeve planete.

Porodica[edit | edit source]

Viliajmov brat Edvin je bio autor mnogih romana.

Bio je oženjen sa Mary Alice Tennille Dix i imao je troje đece: Tennille-a, rođenog 21. novembra 1902, Alison Joy rođenu 3. novembra 1905. i Norman-a Brooke-a, rođenog 19. oktobra 1909.

Najstariji sin Tennille je ubijen je u avionu u Maroku, dok je bio na medenom mjesecu sa nevjestom.

Vilijam Diks je preminuo u svojoj letnjoj kući u Westhampton Beachu 10. septembra 1945. godine od cerebralne hemoralgije.

Poveznice[edit | edit source]

Izvori[edit | edit source]