Wp/cnr/Vikipedija:Kako započeti novu stranicu

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Vikipedija:Kako započeti novu stranicu

Pisanje članka
Saznajte kako da napišete novi članak


Najjednostavniji način da započnete novi članak jeste da unesete ime članka koji želite da napišete u polje ispod i kliknete na dugme Create page. Molimo Vas da prvo pretražite Vikipediju kako biste bili sigurni da taj članak već ne postoji pod tim ili nekim drugim sličnim imenom.


Kratki kurs[edit | edit source]

Prije no što započnete novu stranicu, provjerite da li ta stranica već postoji koristeći pretragu. Uvijek je poželjno da novu stranicu započnete prateći mrtvi link (tj. vezu koja vodi na praznu stranu i koja je crvene boje).

Pošto je ovo test-vikipedija, svi članovi ovde moraju početi sa formatom Wp/cnr/Ime članka. Na primjer, članak o Durmitoru treba nazvati ovdje kao Wp/cnr/Durmitor. (U stvarnoj Vikipediji, članak bi počeo sa Durmitor.)

Da biste započeli novu stranicu, dovoljno je da preusmjerite internet pretraživač na adresu:

https://incubator.wikimedia.org/wiki/Wp/cnr/Ime nove stranice

zatim pritisnete Enter, i zatim kliknite na opciju Create.

Nakon što ste napisali novi članak, potrudite se da ga što bolje povježete sa drugim stranicama.

Osnovni principi[edit | edit source]

  • Izvršite pretragu da biste vidjeli da li je neko već napisa isti ili sličan članak onome koji Vi želite napisati.
  • Preporučujemo da započnete stranicu sa već postojećeg linka (takozvani "crveni linkovi" koji se pojavljuju u tekstu, ali još uvjek ne sadrže nikakav tekst). pogledaj niže za više informacija
  • Imajte na umu da bi na početku trebalo da stoji objašnjenje o čemu se u tom članku govori. Ako samo slijedite link sa već postojeće stranice i nadovezujete se na kontekst bez prethodnog jasnog uvoda, korisnici koji na Vašu stranicu dođu prateći neki drugi link neće znati o čemu se radi.
  • Trudite se da ime stranice bude kratko i jasno.
  • Morate imati kontekst tj. napisati kratak uvod na početku novog članka. Na primjer, nemojte početi članak riječima "Ovo je njegov treći roman..." Vi ste možda do tog članka došli pomoću poveznice na stranici slavnog pisca X, ali drugi korisnici možda dođu s neke druge stranice, pa neće znati o kome se radi. Više o toj temi imate na stranici na engleskom jeziku: Wikipedia:Establish context.
  • Niže ćete videti da možete napraviti stranicu na koju nije vezana nijedna postojeća, dakle možete izmisliti ime nove stranice. Postoje li konvencije za to? Zasad samo na engleskom: Wikipedia:Naming conventions. Važno je da pametno izaberete ime, jer će onda drugi lakše stvarati poveznice prema vama i nećete morati da preimenujete stranicu.
  • Prva riječenica mora biti potpuna. Dobro je imati prvu riječenicu u kojoj je podebljana riječ ili riječenica koja je naslov stranice.
  • Započnite stranicu potpunom riječenicom, a ne samo definicijom iz rječnika. Trudite se da ključna riječ, fraza ili riječenica koja je naslov stranice bude podebljana na samom početku članka .
  • Trudite se da na samom početku članka označite linkove ka drugim člancima, a posle po potrebi godine i slično.

Ostale informacije[edit | edit source]

Ako namjeravate da pravite vjeće izmene ili pišete duži tekst, bolje vi je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoj računar (u Vaš omiljeni program za obradu teksta), tamo ga uredite, a zatim konačnu vjerziju iskopirate u prozor za izmenu teksta stranice. To je korisno zato što onda možete čuvati svoje tekstove na kompjuteru i ne praviti zbrku prilikom pregleda skorašnjih izmjena koje većina stalnih korisnika prati redovno i po njima se upravlja, pomaže ili savetuje nove korisnike. Ako snimite više puta jedan isti članak sa sitnim promjenama, broj redova na toj strani se drastično povećava i otežava rad.

Pažnja: Vikipedija je enciklopedija otvorenog sadržaja. Vi doprinosite slobodnoj, javnosti otvorenoj bazi podataka. Sve što objavite na Vikipediji je automatski zaštićeno GNU-ovom Licencom za slobodnu dokumentaciju. Možete objavljivati samo tekstove i slike na koje imate autorska prava, odnosno koje ste Vi sami napisali, stvorili ili koji su javni. Nikada ne objavljujte tekstove koji su zaštićeni autorskim pravima ukoliko nijeste dobili pismenu dozvolu od vlasnika autorskih prava. Dozvola bi trebalo da bude dodata na stranu za razgovor o članku na koji se odnosi i obično je izvorni kod elektronskog pisma kojim vam se dozvoljava da objavite nešto. Smjete prevoditi članke iz Vikipedija na drugim jezicima bez ikakvih ustezanja ili pitanja, ovo jeste Viki princip.