Wp/cnr/Tatjana Prelević

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Tatjana Prelević

Tatjana Prelević (Podgorica, 17. septembar 1963) je crnogorska pijanistkinja i kompozitorka.[1]

Biografija[edit | edit source]

Tatjana Prelević je u Podgorici završila kompletno muzičko obrazovanje, diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Konstantina Boginoa i kompoziciju u klasi prof. Vojina Komadine. Magistrirala je na klavirskom odśeku u klasi prof. Bernda Geckea na Akademiji za muziku i pozorište u Hanoveru, đe je od 1997. profesorka kamerne muzike.

Osvojila je brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima za klavir i klavirski duo: Specijalna nagrada na ARD takmičenju u Minhenu, prva nagrada u Santa Maria Ligure i treća nagrada na takmičenju pod pokroviteljstvom njemačke industrije u Leverkuzenu. Bila je stipendistkinja DAAD-a i Dorote-e-Erksleben (2003).

Od 1997. vodi raznovrsne projekte za novu muziku na Muzičkoj akademiji u Hanoveru, angažovana je kao profesorka za kamernu muziku u okviru Ljetnjeg muzičkog kampa u Barduu (Francuska), a od 2014. i na Ljetnjem kampu za kamernu muziku na Ivanovim koritima.

Uvrštena je u grupu od trinaest istaknutih žena, uglavnom naučnica i umjetnica koje djeluju na univerzitetima Donje Saksonije, u okviru projekta „Đe je Minerva“ iz 2003. godine (Wo ist Minerva) – porudžbina Ministarstva nauke i kulture Donje Saksonije, među kojima je i Marina Abramović. Aktivna je članica Društva za savremenu muziku u Hanoveru (Geselschaft für Neue Musik Hannover). U saradnji sa tom organizacijom, 2010. godine, inicirala je projekat „Pisma iz domovine“, koji je imao za cilj promociju muzike, umjetnosti i književnosti iz bivše Jugoslavije. Nakon dvije godine, uslijedio je sljedeći projekat “Pisma u domovini”, koji je finansirala fondacija Simens. Tatjana Prelević je zajedno sa svojom koleginicom kompozitorkom Snežanom Nešić osnovala ansambl Urwerk, koji se uglavnom bavi izvođenjem predstava muzičkog teatra. Od 2012. godine predaje na Univerzitetu u Hildesheimu, odśek za „World music“ (Svjetska muzika).

Kompozicije Tatjane Prelević su bile naručene od Ministarstva za kulturu Crne Gore, festivala Kotor Art, Ministarstva za nauku i kulturu Donje Saksonije, Instituta za muziku, pozorište i medije u Hanoveru, Društva za novu muziku u Hanoveru, Landesmuseum u Hanoveru, Festivala za novu muziku u Braunšvejgu, muzeja „Paula Modersohn-Becker“ u Bremenu. Njena djela su izvodili renomirani ansambli i solisti: Nomos kvartet, Ansambl „Polihimnia“, ansambl „Integral“ i „Novi ansambl“, Ksenija Lukić, Ulrih fon Vrohem, Matijas Klager, Snežana Nešić, Elsbeth Moser, Ksenija Janković, Margit Kern i Juta Rubenake.[2]

Autorka je opere „Girl without hands“, jedne od prvih u savremenoj crnogorskoj muzici. [1]

Reference[edit | edit source]

  1. 1.0 1.1 European women composers: Tatjana Prelević (Pristupljeno 6.11.2018.)
  2. Trio Luminis u KIC-u (Objavljeno 30.9.2016., pristupljeno 6.11.2018.)