Wp/cnr/Slobodan Milatović

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Slobodan Milatović

Slobodan Milatović (Nikšić, 1952 – Podgorica, 8. mart 2019) je crnogorski pozorišni reditelj.

Biografija[edit | edit source]

Slobodan Milatović je režirao više od 70 predstava. Osnivač je pozorišta DODEST u kojem je radio kao umjetnički direktor 25 godina i režirao najveći broj svojih predstava: Marko Kraljević Superstar, Okovani Prometej, Gospođica Julija, Odjeljenje za kolektivnu psihoterapiju, Gorski vijenac, Hamlet, Večernji akt kod Kazimira S. Maljeviča, Magbet u Njegoševom parku, Modna Revija, Luča Mikrokozma, Vučji do, Đetići u parlamentu, Biciklistički ustanak, Tobelije, Jakvinta kraljica Dukljanska, Beckett Dream i druge.

U Crnogorskom narodnom pozorištu režirao je komade: Žene u narodnoj skupštini, Gosti, Dr Vukašin Marković, Mokra šuma, Emigranti, Beket fest, Čekajući Godoa (u koprodukciji sa Kraljevskim pozorištem Zetski dom).

Režirao je i u Zetskom domu, Kulturnom centru Kotor, Gradskom pozorištu Podgorica, Nikšićkom pozorištu, Kult teatru u Beogradu, Barskom ljetopisu, R. D teatru i mnogim drugim neformalnim pozorišnim trupama.

U SKC-u u Beogradu uradio je predstavu Politika kao sudbina, čije je izvođenje zabranjeno, a u pozorištu „Duško Radović“ u Beogradu predstave Šok i Zabranjeno preticanje. Režirao je i međunarodne pozorišne koprodukcije Žabe, Projekat 5, Teuta i Kasandra.

Uradio je preko trideset pozorišnih adaptacija i dramatizacija i napisao dramske tekstove: Marko Kraljević Superstar, Dr Vukašin Marković, Modna Revija, Odjeljenje za kolektivnu psihoterapiju.

Koscenarista je filma Čudo neviđeno i scenarista TV filma Gorski vijenac. Režirao je oko 30 radio drama.

Utemeljivač je pozorišnih festivala FJAT, FIAT, Barski ljetopis, Podgoričko ljeto, Festival glumca u Nikšiću, Festival novog antičkog teatra – Teuta u Kotoru.

Osnivač je i predśednik fondacije Montenegro Mobil Art.

Učetvovao je na mnogim međunarodnim i regionalnim festivalima i dobitnik je više međunarodnih pozorišnih nagrada.

Imao je status zaslužnog stvaraoca Crne Gore i dobitnik je najznačajnijeg državnog priznanja – Trinaestojulske nagrade.

Preminuo je 8. marta 2019. godine u 68. godini života u Podgorici.[1]

Reference[edit | edit source]

  1. Preminuo Slobodan Milatović (Pristupljeno 16.10.2019.)