Jump to content

Wp/cnr/Prava Crkva Isusa

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Prava Crkva Isusa

"Prava Crkva Isusa" je nezavisna crkva koja je osnovana u Pekingu, Kina u 1917. Danas ima oko 2,5 milijiona članova u četrdeset osam zemalja i šest kontinenata. Crkva pripada grupi "Pentekostnog" hriscanstva koja je nastala tokom ranog dvadesetog vijeka. Njihov je cilj da propovjeda Jevanđelje svim narodima prije Drugog Dolaska Isusa. Deset glavnih vjerovanja crkve su:

  1. Sveti Duh: "Primanje Duha Svetoga, potvrđeno govorenjem jezika, jeste potvrda našeg nasleđa Carstva Nebeskog".
  2. Krštenje: "Voda krštenja jeste sakrament opraštanja grehova i obnovljenja. Krštenje se obavlja u prirodnoj živoj vodi, poput reke, mora ili izvora. Onaj koji krštava, koji je već primio krštenje vodom i Duhom Svetim, vrši krštenje u ime Gospoda Isusa Hrista. osoba koja se krštava treba da bude potpuno pogružena u vodu sa glavom pognutom ui licem nadole".
  3. Pranje nogu: "Sakrament pranja nogu omogućava onome koji ga vrši da ima udela sa Gospodom Isusom. On takođe služi za neprestano podsćeanje da je neophodno imati ljubav, svetost, smirenje, praštanje i služenje. Svakoj osobi koja primi krštenje vodom bivaju oprane noge u ime Isusa Hrista. Uzajamno pranje nogu se praktikuje kad god je to prikladno"
  4. Pričešće: "Sveto pričešće je Sveta tajna koja simbolizuje smrt Isusa Hrista. Pomoću nje možemo da okusimo telo i krv našeg Gospoda, da steknemo večni život i da vaskrsnemo na Sudnji dan. Pričešćivati se treba što češće. Za ovu ceremoniju koristi se beskvasni hleb i sok od grožđa."
  5. Subotnji Dan: "Dan „sabat“ (ili sedmi dan nedelje, t.j. subota) je sveti dan, koga je Gospod blagosiljao. Poštuje se u znak sećanja na stvaranje sveta, sa nadom u večni mir u budućem životu."
  6. Isus Krist: Reč koja je postala telo, umro je na krstu radi iskupljenja grešnika, vaskrsao je trećega dana i vazneo se na nebo. On je jedini spasitelj čovečanstva, Tvorac nebesa i zemlje, i jedini istiniti Bog".
  7. Biblija:, koje se sastoji se od Starog i Novoga zaveta, nadahnuto je od Boga, jedina je pisana istina, i merilo hrišćanskog života".
  8. Spasenje: je dato blagodaću Božijom kroz veru. Verni se moraju osloniti na Duha Svetoga i slediti svetlosti, proslavljati Boga i ljubiti čovečanstvo".
  9. Crkva: "Prava crkva Isusa Hrista, osnovana od strane našeg gospoda, kroz Sveti Duh za vreme 'drugog dolaska' je ustvari crkva prava crkva iz vremena Apostola".
  10. Konačna presuda: Gospoda će se desiti Poslednjeg dana kada dođe sa nebesa da sudi svetu: pravednici će primiti život večni, dok će grešnici biti večno osuđeni".