Jump to content

Wp/cnr/Pop parada

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Pop parada

U februaru 1977. godine, u Baru održan je, po uzoru na jugoslovenske BOOM festivale, prvi rock festival u Crnoj Gori, nazvan Prva rock parada. Pokretači su bili Slobodan Vučković (Titogradska rock selekcija) i članovi barskog benda Napokon. Scenografiju je radio Miodrag Tanjo Masončić. Prisutno je bilo više od 1.000 pośetilaca. Nakon toga su održane još četiri Pop parade.

Prva pop parada[edit | edit source]

Napokon je nastupio sa pjesmama grupa Cream, UFO, Jimmy Hendrixa, ... U pjesmi Oye Como Va grupe Santana, pjevao je Zoran Veljić Sančo, koji je bio i voditelj.

Grupa Mir iz Nikšića je odsvirala stvari od Drugog Načina, Deep Purpla, Proud Mary od CCR.

Titogradska rock selekcija je nastupila u jednoj od mnogobrojnih verzija, svirajući stvari CCR-a, Roling Stonesa, Free, ...

Bend Plima iz Kotora nije došao na Paradu, pa je Duka Martinović iz Plime nastupio sa nepotpunom blues grupom Pasoš, koju su činjeli Sava Perović, Zoran Veljić Sančo i Samo Brnović, nazvavši se za tu priliku Plima za pasoš i odsviali nekoliko blues - rock numera. Još su učestvovali titogradski bend Miniori, Korak Mija babalja i Aqualung iz Bara.

Druga pop parada[edit | edit source]

Druga pop parada je održana u Titogradu samo mjesec dana nakon Prve, 12. marta 1977. godine. O ovom nastupu je pisala titogradska Pobjeda, navodeći da su u holu Mašinskog fakulteta prvo nastupili akustičari i bili vrlo loše prihvaćeni zbog problema sa ozvučenjem. Nakon toga su nastupili bendovi Ad astra, barski Aqualung i Totograđanin Milovan Bulatović sa instrumentalom. Poslije kraće pauze nastupili su rock bendovi i podigli prisutne na noge. Prvo su nastupili Minior iz Titograda, a onda je Napokon iz Bara užario atmosferu do kraja. Ipak najveće ovacije su doživjeli momci iz Titogradske rock selekcije, za koje Pobjeda piše da su bili najubjedljiviji.

Treća pop parada[edit | edit source]

Treća pop parada je održana u Nikšiću u aprilu 1978. u sali 18 semptembar, sadašnjem pozorištu. Nastupili su: Titogradska rock selekcija, Mir iz Nikšića, Napokon iz Bara, Pasoš i Korak iz Titograda, Tilt Dejana Cukića iz Beograda.

Četvrta pop parada[edit | edit source]

Četvrta pop parada je održana još jednom u baru, maja 1978. godine, u istom prostoru kao prva, sa istim bendovima kao na Trećoj, samo bez Podgoričke rock selekcije, koju su zamjenili barski akustičari na čelu sa Jovicom Mašanovićem. posebno je bio zanimljiv nastup ženske plesačke grupe gimnazijalki iz Nikšića Ledis, koje su odplesle svoju tačku uz Pinball Wizzard grupe Who, koju su odsvirali bend Mir. Grupa Titl iz Beograd je bila gost.

Peta pop parada[edit | edit source]

Peta pop parada, ili Rock vašar, kako je dobila ime, održana je na Stadionu malih sportova u Nikšiću. Domaćin je bila Osma sila. Učestvovali su brojni bendovi iz Crne Gore, a gosti su bili Bulevar i Zebra iz Beograda. Napokon iz Bara su odžali svoj oproštajni nastup.

Poveznice[edit | edit source]

Izvori[edit | edit source]