Jump to content

Wp/cnr/Marko Jesenšek

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Marko Jesenšek
Marko Jesenšek 2016. godine

Marko Jesenšek (Maribor, 14. mart 1960) je slovenački jezikoslovac i profesor na Univerzitetu u Mariboru.

Biografija[edit | edit source]

U Mariboru je završio osnovnu školu. Takođe i u rodnom gradu je prehađao srednju školu. Na Univerzitetu u Ljubljani je studirao slovenački jezik i književnost na prvom nivoju, nakon toga uporednu književnost i teoriju književnosti na drugom nivoju. 1982. godine je diplomirao, 1990. godine magistrirao i 1990. godine doktorirao iz istorijske gramatike slovenačkog jezika (Deležniško-deležijski skladi na -č in -š v slovenskem knjižnem jeziku 19. stoletja). Nakon diplome je predavao slovenački jezik u Ljubljani i radio u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Slovenije. 1998. godine je dobio posao na Pedagoškom Fakultetu Univerziteta u Mariboru. 2003. godine je postao prorektor međunarodne i međuuniverzitetske saradnje Univerziteta u Mariboru.

Bio je na brojnim profesionalnim funkcijama: bio je predśednik Slavističkog društva u Mariboru, predśednik saveza Slavističkog društva Slovenije, član Parlamentarne Delovne skupine za jezikovno načrtovanje in jezikovno politiko i član stručnog savjeta za međunarodnu razvojnu saradnju u Ministarstvu spoljašnjih poslova, predśednik Komisije za ocijenjivanje učitelja i pedagoških nauka u Savjetu Republike Slovenije za visokoškolstvo. itd.

2017. godine je postao član u Slovenačkoj akademiji nauka i umjetnosti te pridruženi član Razreda za filološke i književne nauke.

Spoljšanje veze[edit | edit source]