Wp/cnr/Marc L. Greenberg

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Marc L. Greenberg
Marc L. Greenberg 2007. godine

Marc Leland Greenberg (Los Angeles, 9. novembar 1961.) je amerikanski jezikoslovac, dijalektolog, profesor na Univerzitetu u Kansasu i urednik. Stručnjak slovenskih jezika, osobito ruskog i slovenačkog jezika u Sjedinjenim Amerikanskim Državama.

Biografija[edit | edit source]

Studirao je ruski jezik. 1983. godine je diplomirao iz ruske književnosti na Univerzitetu Kalifornije u Los Angelesu (UCLA). Studirao je komparativno slovensko jezikoslovlje na postdiplomskom nivoju. 1984. godine je odbranio magistarski rad na Univerzitetu u Chicagu i onda počeo proučavati i druge slovenske jezike, dijalektologiju i akcentologiju pod uticajem srpskog jezikoslovaca i filologa Pavla Ivića. 1990. godine je doktorirao disertacijom o prekomurskom slovenačkom jeziku A Historical Analysis of the Phonology and Accentuation of the Prekmurje Dialect of Slovene. Od 2000. godine je nastao voditelj na Odjelu za slavistiku na Univerzitetu u Kansasu, đe predaje o istoriji ruskog jezika, staroslavenskome jeziku, poredbenom slovenskom jezikoslovlju i sociolingvistici u vezi s Istočnom Evropom.

Urednik je i časopisa Slovenski jezik/Slovene Linguistic Studies, koji izlazi od 1997. godine. Takođe i objavljuje članke u mnogim uglednim naučnim časopisima nek Sprachtypologie und Universalienforschung, International Journal of Slavic Linguistics and Poetics, Slavistična revija itd. Njegovo najuspješnije djelo prikaže istorijsku fonologiju slovenačkog jezika (A Historical Phonology of the Slovene Language).

Naučio je mnoge jezike, od kojih tečno govori ruski, srpski, hrvatski, slovenački i češki, drugi koje razumije nek njemački, francuski, albanski, finski, mađarski, latinski, prekomurski, sanskrtski, staroslovenski i drugi moderni slovenski jezici. Osim toga, svira renesansnu lutnju i klasičnu gitaru te rusku sedmerostrunsku gitaru.

Za svoj rad kao profesor i slovenist primio je nekoliko nagrada, među njima i priznanje slovenačke vlade za njegova nastojanja prilikom međunarodnog priznanja slovenačke nezavisnosti u godini 1992. Preveo je i 2020. godine izdao Prekomursku slovenačku gramatiku, koja je pisana još 1942. godine.

Izvori[edit | edit source]

  • Rajh, Bernard (2002). Ameriški poklon Slovencem: slovenist Marc L. Greenberg (intervju). Delo (Književni listi), leto 44 (28. okt.)
  • Marc Leland Greenberg. Enciklopedija Slovenije, Zv. 16: Dodatek A-Ž, Kazalo (2002), Ljubljana: Mladinska knjiga.

Spoljašnje veze[edit | edit source]