Jump to content

Wp/cnr/Manja Radulović-Vulić

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Manja Radulović-Vulić

Manja Radulović-Vulić (Cetinje, 1936 - 2007), poznata je crnogorska istoričarka muzike i pijanistkinja.

Biografija

[edit | edit source]

Diplomirala je 1961. na Katedri za francuski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu i na Muzičkoj akademiji, takođe u Beogradu. U Parizu je između 1964-1967. usavršavala klavir u klasi V. Perlmiter – S. Roš (V Perlemuter – S. Roche) i pohađala predavanja Ž. Šajea (J. Chailley) na Muzikološkom institutu pri Sorboni.

Bila je predavač na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću (Katedra za muziku u Titogradu, 1961-1964), muzički urednik Radio-Titograda (1967-1974), honorarni profesor Srednje muzičke škole, kao i prvi urednik muzičkog programa RTV Titograd (1974-1980). Godine 1980. osnovala je Muzičku akademiju u Titogradu i bila njen dugogodišnji dekan, na kojoj, prvo u zvanju vanrednog a zatim redovnog profesora, predaje Istoriju muzike i Muzičke oblike. Od 1996. predśednik je Savjeta Muzičke akademije (koja je te godine preseljena na Cetinje) i šef Odsijeka za postdiplomske studije.

Bila je predśednik Odbora za muzičku umjetnost CANU, član crnogorskoga PEN-a i član Matice crnogorske. Bila je dugogodišnji predśednik Udruženja muzičkih pedagoga Crne Gore, predśednik Saveza muzičkih umjetnika Jugoslavije i dr.

Objavila je više od dvjesta radova iz oblasti muzičke kritike, publicistike i esejistike.

Dobitnik je nagrade 19. decembar, nagrade Oktoih, Trinaestojulske nagrade, nagrade Udruženja kompozitora, Povelje Saveza muzičkih pedagoga Jugoslavije, Plakete Univerziteta Crne Gore i dr.

Umrla je 18. avgusta 2007. godine.

Poveznice

[edit | edit source]

Izvori

[edit | edit source]
  • Manja Radulović-Vulić, Dnevne muzičke kulture Crne Gore