Wp/cnr/Manastir Dobrilovina

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Manastir Dobrilovina

Crkva Sv. Đorđa u Dobilovini, opština Mojkovac, zaštićena je kao kulturno dobro Crne Gore po Rješenju broj: 911/1‐52 od 30.10.1952. godine,

Istorijat[edit | edit source]

Manastir Dobrilovina sa crkvom Sv. Đorđa podignut je u vrijeme pod Turcima. Na ovom mjestu je postojao stariji hram, o čemu svjedoče pomeni Dobrilovine iz 1593. i 1602. godine. Sadašnji hram sagrađen je 1609. godine, o čemu svjedoči natpis iznad vrata naosa, iz kojeg saznajemo da je hram sazidan za vrijeme igumana Jovana, zaslugom vojvode Radiča Miloševića i grupe lokalnih kneževa. U gradnji Dobrilovine učestvovala su plemena sa obije obale Tare. Manastir je bio zajednički hram Potarja i Zatarja, njihova saborna Crkva i zborno mjesto. Godine, 1673. prenesene su dragocjenosti manastira Ravne rijeke – Majstorovine na čuvanje u Dobrilovinu.

Crkva je prepokrivena klisom 1749. godine. Iz istog vremena datira i jedan popis manastirskih obrednih predmeta, koji svjedoči da je Dobrilovina bila snadbjevena Crkvenim stvarima, a pominje se i zbirka od deset krstova. Tokom XVIII vijeka u Manastiru se odvijao relativno miran život, zahvaljujući njegovoj skrovitosti.

Krajem vijeka, 1799. godine, Turci su opustošili Manastir. Predhodno su kaluđeri uklonili dragocjenosti, i nastanili se u drugim manastirima. Iz ovog zbijega nikad nijesu vraćeni obredni predmeti Dobrilovine a Manastir je zapustio. Obnovio ga je jeromonah Makarije, koji je došao iz manastira Vraćevšnice 1833. godine, uz pomoć Jovana Savića i popa Vida iz Šaranaca. Iste godine Turci ponovo pale Manastir.

Obnavlja ga nastajatelj Mihailo Dožić, 1866. godine, uz pomoć Šaranaca. Nakon toga Dožić osniva i školu pri Manastiru. Poslije ustanka u kolašinskom kraju, Dobrilovinu poslednji put haraju Turci, 1877. godine. Tada su zapaljeni konaci a Crkva opljačkana. Obnovljena je 1905. godine. U Dobrilovini je sredinom prošlog vijeka radila i narodna škola.

Opis[edit | edit source]

Manastir Sv. Đorđa, poznat je pod imenom Dobrilovina, izgrađen je na lijevoj obali rijeke Tare, zapadno od Mojkovca. Izgrađen je u očuvanom prirodnom ambijentu. Crkva Sv. Đorđa je jednobrodna građevina krsoobrazne osnove koju formira glavni brod sa poprečnim transeptom, i produžava se u pravougaone, plitke i niske pijevnice.

Poveznice[edit | edit source]

Izvori[edit | edit source]