Wp/cnr/Katedrala Sv. Đorđa u Baru

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Katedrala Sv. Đorđa u Baru
Katedrala Svetog Djordja u Baru (rekonstrukcija)

Katedrala Sv. Đorđa u Baru bila je stolna crkva Barske nadbiskupije.[1][2]

Istorija[edit | edit source]

Na mjestu katedrale, na zarvnjenom platou u južnom dijelu, zvanom Londža (od: loggia, gradska loža) bila je manja, drvena crkva posvećena Sv. Teodoru, koja se pominje u barskoj Legendi o bl. Mikuli (Nikoli). Novija istraživanja Đ. Boškovića otkrila su gar od te prve crkve, u temelju kasnije, nešto veće zidane katedrale. U njoj su bili grobovi biskupa i nadbiskupa, od kojijeh su neki imali stihovane epitafe. Tu je, u ratno vrijeme, sahranjen i zetski kralj Grubiša, jer se nije moglo izaći iz grada. Nije ništa ostalo od ovijeh grobova jer ih je raznijela eksplozija baruta poslije oslobođenja Bara.

Mjesto na kome je bila katedrala Sv. Đorđa

Opis[edit | edit source]

Ta mlađa, stolna crkva Sv. Đorđa, pomenuta prvi put 1242, bila je trobrodna građevina. Vide se fragmenti svodnih rebara i dio kamene platike, vjerovatno sa portala koji po motivu i obradi liči na odgovarajuću plastiku XIII i prve polovine XIV stoljeća.

Element katdrale Sv. Đorđa u Starom Baru

Prema prof. Pavlu Mijoviću, u ovu katedralu su preneseni izvjesni elementi, kao mozaici na primjer, iz trikonhosa koji je bio blizu morske obale.[3]

Reference[edit | edit source]

  1. Manastiri, Crkve, Hramovi
  2. Spomenici kulture: Stari grad Bar
  3. Pradavne i davne kulture Crne Gore, 1987, str. 76, 107, 109.