Jump to content

Wp/cnr/Karlo Goldoni

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Karlo Goldoni

Karlo Goldini (Venecija, 25. februar 1707. - Pariz, 6. februar 1793.) je italijanski komediograf i reformator pozorišta.

Biografija

[edit | edit source]

Karlo Goldoni je rođen u Veneciji 1707. godine, u imućnoj familiji. Svoj prvi komad je napisao još kao jedanaestogodišnjak, međutim, po očevoj želji upisuje prava u Peruđi, na dominikanskom učilištu u Riminiju, odakle nedugo potom bježi sa družinom putujućih glumaca. Ipak je diplomirao na Sveučilištu u Padovi 1731. godine, pa se tek potom posvetio drami i pozorištu.

Goldoni je aktivno radio na reformi italijanskog pozorišta. Poslije afirmacije svojih ideja, ali i zbog burne reakcije protivnika, napušta Veneciju i odlazi u Pariz. Svojom reformom reagovao je na površnost komedije del arte i stvorio komediju karaktera i običaja, u kojoj su protoganisti ljudi njegovog vremena.

U više od stotinu komedija, prikazao je gotovo sve društvene slojeve Venecije, pokazujući posebne simpatije prema srednjem građanskom staležu i puku. Njegovi likovi - trgovci, domaćice, krčmarice i ribari, govore živim i sočnim venecijanskim dijalektom.

1762. godine preselio se iz Venecije u Pariz đe je radio i kao učitelj italijanskog jezika na dvoru. Za vrijeme trajanja Francuske revolucije ostao je bez dvorske penzije i potpuno je osiromašio. No, i dalje se bavio pisanjem.

Umro je u siromaštvu, u februaru 1793. godine u Parizu.

Među njegova najbolja djela ubrajaju se: Kafana, Krčmarica, Mirandolina, Mali trg, Lepeza i Ribarske svađe. Goldonijevo djelo je svojim reformskim „kursom“ i umjetničkim kvalitetima prešlo granice Italije i postalo baština svjetskog pozorišta.

Poveznice

[edit | edit source]