Jump to content

Wp/cnr/Jelica Mijanović

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Jelica Mijanović

Jelica Mijanović je crnogorska gitaristkinja.

Biografija

[edit | edit source]

Jelica Mijanović je rođena u Podgorici 1989. godine. Niže i srednje muzičko obrazovanje stekla je u Podgorici, u klasi profesora Srđana Bulatovića i Neđeljka Pejovića. Srednju školu „Vasa Pavić“ završila je sa 16 godina. Studije je započela na Muzičkoj akademiji u Beogradu a završila u Ženevi, đe i danas živi i radi. Sa 21 godinu stekla je zvanje magistra muzičke pedagogije na Ženevskom muzičkom konzervatorijumu, đe je i diplomirala, sa najvišom ocjenom, u klasi profesora Dušana Bogdanovića.

Na takmičenju u kategoriji za sve instrumente održanom u februaru 2011. godine u Bernu dobila je nagradu Švajcarske asocijacije muzičara (ASM) i Fondacije Kiefer Hablitzel (KHS), a bila je i stipendista švajcarskih fondacija Hans Wilsdorf, Hirschmann, Lyra i Barbour. Prethodne tri godine pohađala je Muzičku akademiju Kiđana (Academia Chigiana) u Sieni, kod profesora Oskara Gilje, đe je u julu 2011. godine bila dobitnica nagrade Fondacije Rotary International, koja se dodjeljuje jednom od stotinak studenata različitih instrumenata koji pohađaju ovu akademiju; u julu 2010., bila je dobitnica priznanja „Diploma di Merito“, kao i stipendije Vlade Italije – Ambasade u Podgorici, dok je godinu ranije, bila stipendista Muzičke akademije Kiđana. Kao dobitnica stipendije za studente iz JIE u julu 2008. godine bila je učesnica seminara Austrijske barokne akademije u Gmundenu, Austrija. U tom periodu je osvojila je devet prvih i tri druge nagrade na međunarodnim gitarskim takmičenjima. Dvostruka je dobitnia specijalne nagrade na republičkom takmičenju mladih Crne Gore 2002. i 2006. godine.

Imala je master-časove kod najpoznatijih gitarista u svijetu – O. Gilje, G. Krivokapića, P. Romera, Z. Dukića, A. Dezideria, K. Markionea, H. Kepela, R. Ausela, T. Hopštoka, M. Dilje i drugih.

Nastupala je kao solistkinja u Austriji, Crnoj Gori, Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Srbiji i Švajcarskoj.

Autorka je knjiga „Najljepši klasici za male muzičare“ (2012.) i „Crna Gora – Porijeklo i inspiracija“ (2017.). „Najljepši klasici za male muzičare“ je zbirka transkripcija za učenike početnih razreda gitare. „Crna Gora – Porijeklo i inspiracija“ je zbirka notnih zapisa kompozicija koje su domaći i strani autori napisali inspirisani folklorom Crne Gore. Zbirka sadrži šest kompozicija inspirisanih crnogorskom poezijom, guslama i narodnim melodijama i pjesmama.

Poveznice

[edit | edit source]