Wp/cnr/Interaktivne službe

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnrWp > cnr > Interaktivne službe

Interaktivne službe, predškolske usluge za đecu uzrasta do 6 godina koja žive u udaljenim seoskim područjima.

Opis[edit | edit source]

U Crnoj Gori obuhvat đece ranim i predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem teži povećanju obuhvata i jednakim šansama za svu đecu. Kao jedan od modela su besplatne usluge u vidu interaktivnih službi u ovim opštinama. One se organizuju pri predškolskim ustanovama za đecu uzrasta do 6 godina koja žive u udaljenim seoskim područjima, u kojima ne postoji vaspitno-obazovna jedinica. Neki od ciljeva su: podsticanje razvoja sposobnosti i vještina, saznanja o sebi, drugima i svijetu kroz razvojno adekvatne aktivnosti; podrška roditeljima u razumijevanju, praćenju i stimulisanju razvoja đeteta i sl.

Aktivnosti[edit | edit source]

Aktivnosti se najčešće sprovode u prostoru pri seoskoj školi, područnoj ustanovi škole, mjesnoj zajednici koja se nalazi na dostupnoj udaljenosti.

Tim interaktivnih službi čine zaposleni/e u stručnoj službi predškolske ustavnove i vaspitači. Vaspitači/ce jednom do dva put sedmično u trajanju od 2 do 3 sata sistematski i organizovano rade s đecom i porodicama na stimulisanju zdravog, skladnog, sveobuhvatnog razvoja đeteta. Mjesečno se organizuju tematske radionice sa roditeljima koje vode članovi interaktivnog tima i drugi angažovani profesionalci (npr. pedijatar, logoped...). Na sastancima interaktivnog tima se razmjenjuju iskustva, analiziraju postignuća, izazovi, planira dalji rad, procjenjuje potreba za dodatnu vrste podrške i dr.

Ključni rezultat je da su interaktivne službe u I fazi uspostavljene Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Danilovgradu, Plavu i Rožaju. Interaktivne službe u II fazi organizovane u Šavniku, Plužinama, Kolašinu, Mojkovcu, Pljevljima i Žabljaku. U III fazi su uključene opštine: Glavni grad Podgorica: gradske opštine Golunbovci i Tuzi, Prijestonica Cetinje, Bar, Ulcinj.

Kao pozitivni rezultati u odnosu na roditelje zapaženo je: roditelji se osnažuju i usmjeravaju za sveobuhvatnu stimulaciju različitih razvojnih oblasti i interesovanja đece i kvalitetnu međusobnu interakciju. Bolja je prilagođenost đeteta u školi i njegova školska postignuća bez obzira na kulturološke i obrazovne razlike porodice/roditelja.

Izvor[edit | edit source]

http://www.mps.gov.me/ministarstvo