Wp/cnr/Grupa Napokon (Bar)

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Grupa Napokon (Bar)

Prvi hard - rock bend u Baru, Napokon, osnovan je u proljeće 1976.godine.

Istorijat[edit | edit source]

Bend se osnovao u sastavu:

  • Zoran Sančo Veljić, vokal
  • Ivan Baća Lekavski, gitara
  • Čedo Popović, bubnjevi
  • Zlatko Todorović, bas

Od početka riješeni da ne sviraju komercijalnu muziku i hotelske šlagere, opredjelili su se za izvođenje numera poznatih svjetskih bendova: Deep Purple, Led Zeppelin, Wishbone Ash, Uriah Heep, UFO, Free, ... Svakodnevno su vježbali u baraci na šušanjskoj plaži, koja je jedno vrijeme služila kao disko klub u kojem se puštala najkvalitetnija muzika vjerovatno na čitavom Jadranu.

Bend nastupa 1976. godine mjesec dana na terasi hotela Nikšić u Sutomoru. Gostovala im je Zorica Vitas, u to vrijeme u Baru poznata blues pjevačica i odličan interpretator Janis Joplin. Zorica Vitas je kasnije otišla u Beograd i proslavila se kao jazz pjevačica. Pošto se zamonašila prije deceniju, više ne nastupa kao pjevačica. Zatim bend svira Škaljarima, Kotoru, Baru i Ulcinju.

Bend je, uz Sloba Vučkovića, bio organizator prve crnogorske Pop parade, koja se održala u Baru februara 1977. godine. Neposredno pred Pop paradu bendu se pridružio na klavijaturama Neven Marković.

Dolazi do promjene u bendu, Todorović napušta bend i, umjesto njega dolazi na basu Pero Purlija, a, umjesto Sanča veljića, vokale preuzima Slobodan Vučković, koji se u međuvremenu preselio iz Titograda u Sutomore. Bend je imao česte nastupe na nekoj mješavini koncerata i igranki u Baru, Ulcinju, kotoru, Titogradu, ... poznati su bili nastupi benda na Tehničkom fakultetu u Titogradu.

Bend je učestvovao na svih pet Pop parada. Na drugoj su svirali svoju kompoziciju Crnoj Gori rock koja je dočekana sa oduševljenjem publike. Svi su jednodušni da su na trećoj Pop paradi u Nikšiću, u sali 18. septembar, imali najbolji nastup u karijeri.

Jeno vrijeme su se ustalili sa svirkama na Tehničkom fakultetu u Titogradu, skoro svake sedmice. U periodu septembar 1977, januar 1978. godine sviraju uglavnom muziku domaćih rock bendova u sutomorskom hotelu Inex. Slobo Vučković nmapušta bend iz ličnih razloga, pa vokale preuzima Lekavski. Grupiu pristupa gitarista Slavko Spajić.

Bend nastupa na četvrtoj Pop paradi koja je održana ponovo u baru 1978. godine, uz odličnu organizaciju i pokrivene troškove boravka učesnika. Poslije Parade održan je jam session u kući Lekavskih.

Zemljotres 1979. godine ruinira prostorije đe su vježbali pa se sele u Sutomore đe u improvizovanom studiju snimaju radne verzije pjesama Čudne oči, Disko dama, Dekolte, Zemljotres, ... i nekoliko instrumentala. Na tim snimcima pjeva Sančo. Priključuje se kao gost Novak Brajović, a u snimanju učestvuju i gitarista Zdravko Bošković i bubnjar Sava Perović iz Nikšića, tako da su imali dva seta bubnjeva, što je tada bilo trendi.

Posljednji nastup benda bio je 20. avgusta 1979. godine na Stadionu malih sportova u Nikšiću na petoj Pop paradi, nazvanoj Rock vašar.

Poveznice[edit | edit source]

Izvori[edit | edit source]