Jump to content

Wp/cnr/Gospa od Škrpjela

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Gospa od Škrpjela
Gospa od Škrpjela

Gospa od Škrpjela je vještački nastalo nagomilavanjem kamenja na već postojećoj stijeni

Ako od Perasta pogledate ka Bokokotorskom zalivu, viđećete ostrvo Gospa od Škrpjela[1] koje nestvarno djeluje, kao da pliva na morskoj površini.

Ostrvo Gospe od Škrpjela je vještački nastalo nagomilavanjem kamenja na već postojećoj stijeni. Kasnije, 1630. godine, nastala je i crkva koja posjeduje bogatu kolekciju srebrnih kovanica sa reljefima brodova koji opisuju razvoj pomorstva u Boki.

Unutrašnjost crkve

[edit | edit source]
Gospa od Škrpjela

Unutrašnjost crkve ukrašena je sa 68 slika baroknog majstora Tripa Kokolje, rodom iz Perasta. Na desnom oltaru nalazi se slika Sv. Roko, djelo italijanskog slikara Tiepola. U združenoj kućici nalazi se mali muzej koji sadrži bogatu kolekciju slika, kao i ikonu Gospa od Škrpjela, koju je 1452. Napravio Lovro Dobričević.

Tapiserija

[edit | edit source]

Pośetioci ove crkve mogu viđeti i nesvakidašnju tapiseriju, koju je tokom 25 godina pravila Jacinta Kunić-Mijović, čekajući dragog da se vrati sa mora i u koju je utkala i djelove svoje kose, zlatne u mladosti i srebrne u starosti. U pitanju je Jacintin zavjet kosom izvezen - Punto pintura. Kosu je Jacinta koristila za frizure prikazanih likova i pažljivo oko posmatrača uočiće na njima tragove starenja žene koja nikad nije gubila nadu da će se ponovo sresti sa svojim voljenim mužem. Radila ga je iglom, koristeći sedam različitih materijala. Podloga je jedna specijalna vrsta japanske svile, koju je ukrašavala sa zlatnim i srebrnim nitima, te raznobojnom kineskom svilom. Od platna je koristila damast koji je tada bio veoma cijenjen, zatim raznobojne bisere, a na glave anđela, Gospe i Isusa stavlja svoju vlastitu kosu. == Reference ==

  1. Gospa od Škrpjela Perast Boka Kotorska