Wp/cnr/Előd Dudás

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Előd Dudás
Naučno predavanje Előda Dudása u Čakovcu (Hrvatska), 2018. godine

Dr. Előd Dudás (mađarski: Dudás Előd) (Budimpešta, 2. mart, 1987.) je mađarski slavist, slovenist, kroatist, prevodilac. Predavač je na odjeljenju za slavistiku Filozofskog fakulteta na Univerzetitu Lóránta Eötvösa (ELTE) u Budimpešti.

Biografija[edit | edit source]

Előd Dudás odrastao je u Tápiószecsőu oko Budimpešte. Srednju školu pohađao je u Budimpešti. 2005. godine je maturirao. Od 2006. do 2009. godine studirao je slovenački i hrvatski jezik na Univerzitetu ELTE.

Od 2009. do 2011. godine studirao je na magistarskom nivou. Magistarski rad pisao je o mađarskom jezičnom utecaju u martjanskoj pjesmarici iz 16. i 17. vijeka, koji je prvi pisni dokument prekomurskog slovenačkog jezika.

Od 2011. do 2014. godine završio je doktorski studij. Naslov njegove disertacije je: A muravidéki szlovén irodalmi nyelv magyar jövevényszavai (Mađarske pozajmljenice prekomurskog slovenačkog književnog jezika).

Sada je docent slavistike na Univerzitetu ELTE, đe predaje hrvatski jezik, književnost i istoriju književnosti. Njegovo djelo pokrije istraživanje mađarsko-prekomurskih jezičnih i mađarsko-slovenačkih književnih kontakta te istorije prekomurskog slovenačkog književnog jezika, savremenog prekomurskog jezika, istorije prekomurskog pravopisa, istorije kajkavskog književnog jezika i mađarsko-hrvatskih jezičnih i književnih kontakta. Pohađao je slavističke sastanke o slovenačkom, hrvatskom i češkom jeziku. Napisao je mnogo rasprava i znanstvenih članaka na slovenačkom, hrvatskom i mađarskom jeziku. Također je učestvovao u antologijama i prevodio slovenačke književne tekstove.

Danas živi u Ceglédbercelu.

Spoljašnje veze[edit | edit source]