Jump to content

Wp/cnr/Dvor knjaza Nikole

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Dvor knjaza Nikole

Nakon smrti knjaza Danila i dolaskom na vlast knjaza Nikole Cetinje dostiže svoj puni razvoj, posebno razvoj u obrazovanju i umjetnosti.

Istorijat[edit | edit source]

Zgrada dvora knjaza Nikole završena je 1871. godine i u nju je iste godine Knjaz iz Biljarde preselio dvorsku rezidenciju. Dvor knjaza Nikole je lijepa palata sagrađena na najljepšem mjestu na Cetinju u Dvorskoj ulici i naslonjena na Dvorski park. S njenih balkona prema Dvorskoj ulici u to vrijeme bio je pogled na čitav grad.

Izgled[edit | edit source]

Sastoji se od prizemlja i sprata. Ukupna površina iznosi 2100 m2. Konstruktivni zidovi rađeni su od lomljenoga kamena, a pregradni zidovi od opeke. Zgrada je locirana djelimično na nasipu i slabo temeljena, pa je vremenom ojačavana betonskim jastucima, a međuspratna konstrukcija ojačavana je željeznim nosačima, čime su izgubljene neke autentičnosti objekta. Spiridon Gopčevič u svojem djelu Crna Gora i Crnogorci kaže: „Cio dvorac je spolja malterisan i obojen i crveno ofarban. Prozori su dvokrilni sa grilama i bijelim ramovima od kamena oko otvora šenbrane. Oko objekta je bila ograda izgrađena od poluobrađenog kamena visine 1,5 m, a ulazna kapija nasvođena sa lukom, pokrivena ćeramidom po ugledu na ulazna vrata Manastira.“ Krov je bio drvene konstrukcije, četvorovodni pokriven crijepom. Dvorište dvora naslanja se na dvorski vrt i voćnjak. Dvor je sa vrtom i dvorištem bio povezan reprezentativnim stepeništem. Dvorište je služilo za priređivanje dvorskih proslava u bašti. Dvorska svita na čelu s Knjazom izlazila je ovim stepeništem iz dvorskih prostorija u baštu.

Unutrašnja obrada dvora bila je luksuzna, za razliku od jednostavnosti spoljnjega izgleda: izgrađena je u stilu zakašnjelog ampira; podovi – parket mozaik u različitoj obradi i ornamentima i materijalu; zidovi obloženi platnom; plafoni obrađeni u plastici i gipsu. Današnji izgled dvora nastao je poslije temeljne rekonstrukcije 1910. godine prilikom proglašenja Kraljevine Crne Gore i Knjaza za njezina kralja. Dvor je prestao sa svojom funkcijom 1916. godine. Od 1926. godine u njemu se nalazi Državni muzej Crne Gore (danas Muzej kralja Nikole, kao dio Narodnoga muzeja). Muzejska postavka, između ostalog, sačuvala je organizaciju prostora i opremu nekadašnjega dvora; Kraljev dnevni boravak s odžaklijom, Kraljev kabinet, salone, spavaće sobe Kralja i Kraljice i ostalih članova porodice i druge prateće prostorije. Veliki dio namještaja i opreme stradao je u okupaciji tokom Prvoga i Drugoga svjetskog rata i privatnoga prisvajanja.

Poveznice[edit | edit source]

Izvori[edit | edit source]