Wp/cnr/Crkva Sv. Eustahije u Dobroti

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Crkva Sv. Eustahije u Dobroti

Crkva sv. Eustahija nalazi se u Dobroti, nadomak Kotora[1]. Prvo pominjanje ove crkve datira još u XIV vijeku. Sadašnja građevina podignuta je u XVIII vijeku.

Istorijat[edit | edit source]

Ime crkve sv. Eustahija[2] pominje u arhivskim dokumentima iz 1332. godine. Porušena je u zemljotresu 1667.godine, kada je ponovo obnovljena i freskooslikana. Bila je to jednobrodna crkva sa tri oltara površine 40 m2, te prostorno više nije zadovoljavala narasle potrebe vjernika. Posljednji put se pominje 1836. godine.

Izgradnja nove, sadašnje crkve, na lokaciji iznad dotadašnje, a po nacrtu mletačkog arhitekte Bartola Riviere započela je 26. VIII. 1762. godine. Kamen temeljac postavio je, inicijator gradnje nove crkve, župnik don Ivan Antun Nenada. Crkva je građena prilozima bratstava: Dabinovića, Ivanovića, Tripkovića, Radimiri i Kosovića, ali i prilozima crkvenih bratstava, Svetog Križa i Svetog Ružarija, te mnogih pojedinaca.

To je jednobrodna građevina u baroknom stilu dužine 36 m, širine 16,5 i visine 16,5 metara. Unutrašnjost crkve krasi 7 oltara izgrađenih od raznobojnog mramora kao zavjetni darovi dobrotskih obitelji koje su sudjelovale u izgradnji crkve. Kiparska ostvarenja u crkvi su djelo Giuseppa Bernadia, a slikarska Josipa Kandelarija, Frana Potence, Konstantina Cedinija, Emanuela Zane, Karla Dolcia , Franje Solimana i drugih. Na tavanici je urađeno, od 1932. godine dvanaest slika, koje su djelo veličanstvenog opusa Josipa Kljakovića. Slike prikazuju život i mučeništvo svetog Eustahija. Centralna slika duga 7 a široka 2,5 metara prikazuje obraćenje sv. Eustahija i pripisuje se domaćem slikaru Petru Kosoviću (1730-1796)[3].

Prezbiterij krasi zidni mozaik rad poznatog hrvatskog umjetnika Ede Murtića[4]. To je kompozicija nastala 1990. godine na ukupnoj površini od 300 kvadratnih metara. Centralni motiv je Uzvišenje Svetog Krsta.

Glavni ulaz u crkvu s puta od mora, čini kameno stepenište sa balustradom i polukružnim tamborijem, oivičeno je kamenim zidom, sa popločanim sjedištem i naslonom.

Gradnja zvonika i obnova crkve[edit | edit source]

Gradnja zvonika započela je 17.septembra 1824. godine. Zaslugom dobrotvora Petra Lukova Tripkovića, završen je 1903.godine.Građen po projektu inženjera Milana Karlovca, visok je 36 metara sa piramidom na čijem se vrhu nalazi kip Arkanđela Mihaela. , visine 2,5 m., tako da ukupna visina zvonika iznosi 38,5 metara. Teško je oštećen u katastrofalnom zemljotresu 1979.godine, a nakon toga u tri navrata od udara groma, što je prouzrokovalo i dodatnu štetu na krovu i dijelu unutrašnjosti crkve. Fondacija za obnovu crkve sv. Eustahija koju je 2007. godine osnovao župnik don Pavao Medač, uspjela je vrijednima zalaganjem obnoviti crkvu, zvonik i pripadajuće objekte. Uz obnovu interijera crkve i sakristije obnovljene su i umjetnine, tako da je danas crkva u potpunom sjaju vraćena njenoj izvornoj funkciji.

Uz samu crkvu smještena je župna kuća i staro župno groblje. Crkva posjeduje bogatu biblioteku, riznicu srebra, tekstila i slika

Reference[edit | edit source]

  1. Nepokretna baština Crne Gore – KOTOR
  2. Crkva Svetog Eustahija – Dobrota
  3. Dobrota – Sv. Eustahije
  4. Edo Murtić - hr. wikipedia