Wp/cnr/Branislav Marović

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Branislav Marović

Branislav Marović (Boljevići 5. 3. 1933), crnogorski je istoričar.

Biografija[edit | edit source]

Branislav Nikov Marović je rođen 5. III 1933. u Boljevićima, u službeničkoj porodici. Gimnaziju je završio na Cetinju, a studije istorijskih nauka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1963. godine. Radni vijek započeo je kao novinar u Radio Titogradu. Novinarski posao nastavio je u Službi za informacije i dokumentaciju Skupštine SR Crne Gore. Bio je rukovodilac Službe za dokumentaciju Skupštine SR Crne Gore više godina. Bio je na specijalizaciji iz oblasti dokumentacije i bibliotekarstva u Parizu 1975-1976. godine. Iz ove oblasti napisao je više stručnih priloga koje je saopštavao na naučnim i stručnim skupovima i savjetovanjima, koji su objavljeni u publikacijama sa tih skupova. U Skupštini SR Crne Gore je radio do 1995. godine na radnim mjestima savjetnika, višeg savjetnika i sekretara skupštinskih komisija. U Istorijskom institutu Crne Gore bavio se uglavnom proučavanjem ekonomske istorije Crne Gore, sve do odlaska u penziju 2000. godine. Član Saveza komunista bio je od 1962. do 1990. godine. U društveno-političkim organizacijama Opštine Titograd bio je član Opštinskog odbora SSRN, Opštinskog odbora rezervnih vojnih starješina i član Odbora Republičke konferencije SSRN Crne Gore za obilježavanje jubileja i proslava. U Društvu istoričara Crne Gore aktivno je radio više od dvadeset godina. Bio je član Uprave, zatim sekretar i predsjednik Društva istoričara Crne Gore u dva mandata. Takođe, bio je član Predsjedništva Saveza istoričara Jugoslavije i član njegove Komisije za ekonomsku istoriju i član Odbora za istoriju CANU. Biran je za člana redakcije jugoslovenskog časopisa za ekonomsku istoriju „Acta historico-oeconomica Yugoslavae“ i časopisa „Istorijski zapisi“ i glavni urednik i autor projekta „Monografije o Crmnici“.[1] Priređivač je i recenzent više knjiga i urednik zbornika radova. Ekonomska istorija Crne Gore uža mu je specijalnost. Naučna istraživanja obavljao je u arhivima i bibliotekama u Crnoj Gori, Jugoslaviji i inostranstvu.

Objavio je oko 130 naučnih i stručnih radova i učesnik je na više domaćih i međunarodnih skupova. Autor je knjiga: Društveno-ekonomski razvoj Crne Gore 1945-1953. (1987), Stočarstvo Crne Gore 1860-1953. (1998), Privredna komora Crne Gore 1928-2000. (2002), Ekonomska istorija Crne Gore knjiga I i II (2006, 2008), Komunisti Crne Gore i crnogorsko nacionalno pitanje (2017)[2]. Nosilac je više odlikovanja.

Reference[edit | edit source]

  1. http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/179389/predstavljanje-knjige-branislava-marovica.html
  2. http://www.cetinjskilist.com/index.php/kultura/item/844-promovisana-knjiga-komunisti-crne-gore-i-crnogorsko-nacionalno-pitanje-1919-1989