Wp/cnr/Ana Petrović Njegoš

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnrWp > cnr > Ana Petrović Njegoš
Jump to navigation Jump to search

Ana Petrović Njegoš, cnr. ćirilica: Ана Петровић-Његош (18. august, 1873 - 22. april, 1971), bila je Crnogorska princeza i sedmo dijete (šesta šćer) NjKV Crnogorskog kralja Nikole I i kraljice Milene.

Rođena na Cetinju 18. august, 1873 u glavnom gradu knjaževine/kraljevine Crne Gore u kraljevskoj familiji Petrović Njegoš. Bila je udata za knjaza Franca Jozefa od Batenberga (princ Francis Joseph of Battenberg). Ana je bila izrazito lijepa a i njen suprug, nijesu imali đece.

Upoznavanje i brak[edit]

Prineza Ana i knjaz Franc Jozef od Batenberg su se upoznali u Simiezu (Cimiez) u Francuskoj đe su bili gosti Engleske kraljice Viktorije a Ana u pośeti svojoj sestri Ruskoj nadvojvotkinji, Crnogorskoj princezi Milici i zetu velikom ruskom knjazu Petru Nikolajeviču Romanovom. Na maloj zabavi "In La Turive" na kojoj su prisustovali Engleska kraljica Viktorija, princeza Alisija od Batenberga, knjaza Frac Jozef, Crnogorska princeza Ana te ostali su bili na popodnevnoj vožnji. Iako su događaji snimani najviše na brodu Ana i Franc su se iskrali a njegov brat knjaz Luj od Batenberga je malo kasnije objavio zaruke svoga brata i princeze Ane.

Veze Batenberga[edit]

Iako nijesu uživali visoki status kao neke druge Kraljevske kuće ova familija je imala jake i bliske veze sa Kraljevskom familijom Velike Britanije kako je Batenburški princ Henri bio oženjen Britanskom princezom Beatricom, najmlađom šćerkom kraljice Viktorije.

Title koje nosila princeza Ana;

  • 18 August 1874 – 18 May 1897: Njeno Visočanstvo Crnogorska princeza Anna Petrović-Njegoš
  • 18 May 1897 – 28 August 1910: Njeno Visočanstvo princeza Anna od Battenberg
  • 28 August 1910 – 22 April 1971: Njeno Kraljevsko Visočanstvo princeza Anna od Battenberg

Izvor[edit]

https://en.wikipedia.org/wiki/Petrović-Njegoš_family_tree https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Montenegrins http://thepeerage.com/p11496.htm#i114958