Wp/cnr/Šestodnev Nikona Jerusalimca

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Šestodnev Nikona Jerusalimca

Šestodnev Nikona Jerusalimca crnogorski je ćirilski rukopis nastao 1440.[1]

Osim što je sastavio Gorički zbornik Nikon Jerusalimac prirdio je još jedan vrijedan rukopis, Šestodnevnik Manastira Savine. Šestodnevnik je napisan 1439/40. godine. Ovaj rukopis u Manastiru Savina pisan je staroslovenskim jezikom, a sadrži šestodnev Jovana Zlatoustoga i tekstove Simeona Novoga Bogoslova, Grigorija Sinaita, patrijarha Kalista i drugih, koje su namijenjene monasima „molčalnicima“, kao i bogoslovske traktate na grčkome jeziku.

To djelo, iako nije originalno, ima veliki značaj za istoriju crnogorske duhovne srednjovjekovne kulture, jer potvrđuje da Nikon Jerusalimac piše u duhu monaške literature koja je cvjetala u Vizantiji, naročito u XIV vijeku, a koju je Nikon odlično poznavao.

Pisan je na 399 lista papira 220x140 mm. Povez kožni. Pisao ga je 1440. godine monah Nikon Jerusalimac (sastavljač Goričkoga zbornika iz 1442) poluustavnim pismom ćirilice, s elementima brzopisa i grčkoga kurziva i grčkoga pisma. Zbornik je isihastičke sadržine: klasični šestodnev Vasilija Velikoga i sastavi Grigorija Sinaita, Dijadoha, Simeona Bogoslova i dr. Zapis Nikona Jerusalimca je na 382. listu.

Izvor[edit | edit source]

  • Božidar Šekularac: Razvoj pismenosti u Crnoj Gori, FCJK, Cetinje, 2014.

Reference[edit | edit source]

  1. http://www.fcjk.me/wp-content/uploads/2014/09/LM1.pdf