Jump to content

Wp/cnr/Šestani

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Šestani

Šestani (alb. Shestan) su teritorijalna, prvobitno i krvna zajednica, smještena između Crmnice i Krajine. Istočno od Šestana je „prava“ Krajina, Krajina u užem smislu (Kranjë), prema jugu se Šestani dijelom preklapaju s područjem Mrkojevića, na jugozapadu je područje Bara, a na śeveru i śeverozapadu crnogorska regija Crmnica. Šestani obuhvataju 20-ak sela na planinskom platou nad Skadarskim jezerom i na terasastim padinama planine Rumije, i smatraju se dijelom Krajine, u njenom širem smislu.

Uslovi života[edit | edit source]

To je izrazito kraški kraj i, kao i čitav dio Primorja koji je okrenut jezeru, bezvodan, bez izvora žive vode i vodotokova. Najviše je to kamenjar, mjestimično pokriven rijetkim, zakržljalim šumama, a samo po udolinama su terase sa poljima plodne zemlje. Stanovništvo se bavi zemljoradnjom i stočarstvom. Stočarstvo je u prošlosti bilo značajna privredna grana, a zemljoradnja, kao i uvjek kod stočara koji su se stalno nastanili, nužna dopunska djelatnost bez koje se ne bi moglo opstati. Jasno je, međutim, da ni jedna ni druga privredna grana nijesu dovoljne da bi se dobro i udobno živjelo. Dovoljna je samo jedna nerodna ili sušna godina pa da se teško održavana ravnoteža poremeti, a posljedice toga su stalna kretanja stanovništva.

Pleme[edit | edit source]

Šestani su bili pleme u Barskoj nahiji, crnogorsko pleme koje je u vrijeme otomanske vladavine, prema predaji, doselilo iz Škrelja (alb., Shkrel; u današnjoj śevernoj Albaniji, śeverostočno od grada Skadra) i naselilo sela Šestani, Livari i Briska (danas Gornja Briska i Donja Briska). Iz ovih su sela Šestani pomalo naseljavali naselja u okolini Ulcinja. Predanje dalje kaže kako su pleme i regija tako nazvani po njihovom rodonačelniku koji je doselio iz Škrelja, koji je ovđe izrodio šest sinova po imenima: Luka, Deda, Nika, Đura, Leka i Dreka.

Naselja[edit | edit source]

Prema istorijskim izvorima Šestani su se dijelili na dva dijela. Tako su godine 1876. Gornji Šestani obuhvatali sela Lukići, Dedići, Marvučići, Gurza i Barlovići, dok su Donji Šestani obuhvatali sela Ðuravci, Karanikići, Dračevica, Marstijepovići i Vučedabići. Godine 1857., u Šestanima je živjelo 579 osoba.

Poveznice[edit | edit source]

Izvori[edit | edit source]

​* Đoko M. Dabović, Pleme Šestani: istorijsko-etnografska studija. Udruženje građana "Šestani". 2006.