Jump to content

Wp/cnr/Đorđe Borozan

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Đorđe Borozan

Đorđe Borozan (Bokovo, Cetinje 1947) je crnogorski istoričar.

Biografija[edit | edit source]

Diplomirao je na odśeku za opštu i nacionalnu istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, đe je završio postdiplomske studije i odbranio magistarsku disertaciju. Magistrirao je na temi „Crna Gora i Dubrovnik u vrijeme Šćepana Malog“, a doktorirao na temi „Velika Albanija – porijeklo – ideje – praksa“. Radio je u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu kao naučni i viši naučni saradnik, a bio je glavni i odgovorni urednik časopisa „Istorija XX veka“. Oktobra 2001. habilitovan je za profesora Katedre za istoriju južnoslovenskih naroda u Novom vijeku – na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

Redovni je član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Živi i radi u Podgorici.

Naučni rad[edit | edit source]

Direktor je istorijskog instituta Crne Gore od 2002. godine i glavni urednik časopisa „Istorijski zapisi“. Bavi se proučavanjem istočnog pitanja u XIX i XX vijeku, jugoslovnesko-albanskim odnosima, etničkim, konfesionalnim i političkim problemima.

U njegove najvažnije objavljene knjige spadaju: „Velika Albanija – porijeklo – ideje – praksa“ (1995); „125 godina Druge beogradske gimnazije“ (1995); „Jugoslovenska država i Albanci“, tom I (koautorstvo) (1998); „Jugoslovenska država i Albanci“, tom II (koautorstvo) (1999); „Kosovo i Metohija u velikoalbanskim planovima 1878 – 2000“ (2001); „Kosovo i Metohija – život živih“ (koautorstvo) (2005); „Udžbenik za treći razred gimnazije“ (koautorstvo) (2003. i 2008); „Istorijski atlas“ (koautorstvo) (2009); „Jugoslovensko-sovjetski odnosi 1945 – 1956“ (koautorstvo) (2010).

Objavio je više od 200 članaka, studija, rasprava, osvrta i priloga u više od 30 posebnih izdanja u Crnoj Gori, Jugoslaviji i inostranstvu.

Poveznice[edit | edit source]

Izvori[edit | edit source]

  • Andrijašević Živko, Rastoder Šerbo (ur.), Istorijski leksikon Crne Gore, Podgorica, 2006.