Wp/cnr/Ćelija piperska

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnrWp > cnr > Ćelija piperska

Petnaestak kilometara udaljena od Podgorice u Piperima, nalazi se manastirska crkva Ćelije piperske posvećena rođenju Bogorodice. Njen osnivač je sveti Stefan Piperski koji je 1637. godine podigao malu crkvu Ćelije. Po nekim podacima umro je 1697. godine, a 1730. godine proglašen je za sveca.

Njegove mošti čuvaju se u crkvi, u kovčegu uz južni zid. Po nekim podacima manastir je građen u XII vijeku, a neki njegovu izgradnu vezuju za dolazak Stefana Piperskog na ovo mjesto koje se tada zvalo Zborna glavica. Njegovi sljedbenici dograđivali su zdanja oko hrama, pripratu su dogradili 1815. godine, a zvonik 1883. godine.

Ovaj hram ima krstobraznu osnovu i polukružnu apsidu, a na presjeku niskog poprečnog broda i naosa,direktno iz krova izdiže se okrugli tambur na kom počiva kupola. Na krajevima poprečnog broda smještene su bočne pjevnice.

U blizini Ćelije piperske nalaze se Martinićka gradina i Djevič grad na kom se nalaze iskopine crkve za koju se vjeruje da potiče iz VI vijeka. Ćelija Piperska je sada ženski manastir.

Poveznice[edit | edit source]

Izvori[edit | edit source]