Wn/ms/Harga makanan dunia naik 10%

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | msWn > ms > Harga makanan dunia naik 10%
Jump to navigation Jump to search

1 September 2012 (Sabtu)

Ladang jagung yang terletak di Dakota Selatan, Amerika Syarikat.

WASHINGTON 31 Ogos − Harga makanan dunia meningkat naik sehingga 10 peratus pada bulan lalu ekoran musim kemarau yang melanda Amerika Syarikat dan Eropah Timur.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Bank Dunia semalam, bermula bulan Jun hingga Julai, harga jagung dan tepung gandum meningkat sebanyak 25 peratus manakala harga kacang soya pula naik kepada 17 peratus. Hanya harga beras sahaja yang mengalami penurunan iaitu sebanyak 4 peratus.

Indeks Harga Makanan Bank Dunia secara keseluruhannya menunjukkan kenaikan 6 peratus lebih tinggi berbanding bulan Julai tahun sebelumnya dan kenaikan satu peratus berbanding paras tertinggi pada Februari tahun lalu.

Oleh itu, kerajaan-kerajaan di seluruh dunia digesa supaya meningkatkan program pemakanan bagi melindungi kebajikan rakyat masing-masing.

Sumber[edit]

Kongsikan berita ini Kongsi di Facebook Kongsi di Twitter Kongsi di Google+ Kongsi di Digg.com Kongsi di delicious Kongsi di Stumbleupon.com LinkedIn.com Kongsi di friendfeed Kongsi di identi.ca Kongsi di Tumblr Kongsi di MySpace Kongsi di Newsvine Kongsi di me2day