Jump to content

Wn/ms/Entri Wikipedia Menteri Kesihatan David Clark disunting berikutan kontroversi dengan Dr Ashley Bloomfield

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | ms
Wn > ms > Entri Wikipedia Menteri Kesihatan David Clark disunting berikutan kontroversi dengan Dr Ashley Bloomfield

25 Jun 2020 (Khamis)


New Zealand - Entri Wikipedia Menteri Kesihatan David Clark hari ini disunting untuk memasukkan maklumat baru.

David Scott Clark

Pada awal pagi ini, entri mengenai Clark di Wikipedia menyatakan bahawa beliau, dan juga Menteri Kesihatan, ialah "jurukempen yang gemar melakukan dasar campakan ke bawah bas".

Menteri Kesihatan dan Ketua Pengarah Kesihatan New Zealand Dr Ashley Bloomfield menuai kontroversi atas komen yang dibuat oleh Clark semalam, ketika beliau dituduh 'mencampakkan' Bloomfield ke bawah bas atas kesalahan sempadan.

Dr Ashley Bloomfield

Hari ini, menteri itu mengatakan bahawa beliau tetap mempertahankan komennya tetapi tidak meminta maaf kepada bos kesihatannya dengan mengatakan bahawa rakan sekerjanya itu mempunyai "hubungan kerja yang erat".

Timbalan Perdana Menteri Winston Peters, bagaimanapun, mengatakan tidak seorang pun yang bertanggungjawab atas kesalahan sempadan baru-baru ini.

"Tidak mungkin seorang jeneral bertanggungjawab atas tindakan seorang askar di lapangan," katanya kepada Dewan Rakyat hari ini.

Beliau mengatakan "jeneral tidak bertanggungjawab, lebih daripada menteri dalam kes-kes seperti ini".

Hal ini berlaku setelah Clark dituduh mengaibkan Bloomfield semalam dalam sebuah sidang media.

Pada waktu itu, Clark mengatakan: "Ketua Pengarah telah menerima bahawa protokolnya tidak diikuti; dia telah bersetuju untuk bertanggungjawab bagi perkara itu dan telah mula memperbaikinya."

Beliau menyampaikan ucapan ini sementara Bloomfield berdiri di belakangnya.

Pemimpin Nasional Todd Muller mengatakan bahawa ini ialah tingkah laku yang mengerikan dan jurucakap kesihatannya, Michael Woodhouse, mengatakan Clark berhutang dengan Bloomfield dan permintaan maaf.

Tetapi apabila ditanya apakah dia akan meminta maaf kepada Bloomfield, Clark hanya mengulangi pernyataan sebelumnya bahawa Bloomfield "sangat penting".

"Pada banyak kesempatan, saya telah mengakui dia sebagai penjawat awam yang luar biasa dan saya tetap mempertahankan komen-komen itu."

Ketika ditanya dengan lebih lanjut, Clark berkata: "Saya yakin terhadapnya dan menyokong komen saya semalam."

Sumber[edit | edit source]


Kongsikan berita ini E-mel berita ini Kongsikan di Facebook Kongsikan di X Kongsikan di reddit Kongsikan di LinkedIn.com Kongsikan di WhatsApp Kongsikan di Telegram LINE Kongsikan di Pinterest Kongsikan di Mastodon Kongsikan di blog