Wn/ms/130 bilion untuk pelan pemulihan di zon Euro

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | msWn > ms > 130 bilion untuk pelan pemulihan di zon Euro
Jump to navigation Jump to search
Rencana ini merupakan rencana terjemahan.
Sila lihat rencana asal di Wikiberita bahasa Perancis dengan tajuk "Union européenne : 130 milliards d'euro débloqués pour un plan de relance" dibawah Perlesenan Creative Commons Attribution 2.5.

22 Jun 2012 (Jumaat)

Simbol Euro di hadapan bangunan Bank Pusat Eropah di Frankfurt.

ROM, Itali 22 Jun - Empat negara utama dalam zon Euro, Jerman, Sepanyol, Itali dan Perancis kini sedang mencari penyelesaian bagi krisis hutang dan pertumbuhan lembap yang sedang berlaku di negara-negara itu. Perbincangan antara negara itu telah berlangsung di Rom pada waktu tengah hari Jumaat. Wakil-wakil yang menghadiri perbincangan tersebut ialah Canselor Jerman, Angela Merkel, Perdana Menteri Sepanyol, Mariano Rajoy, Perdana Menteri Itali, Mario Monti dan Presiden Perancis, François Hollande. Hasilnya 130 bilion euro diperlukan untuk merangsang pertumbuhan di kawasan Euro atau 1% daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK).

Sumber[edit]

Kongsikan berita ini Kongsi di Facebook Kongsi di Twitter Kongsi di Google+ Kongsi di Digg.com Kongsi di delicious Kongsi di Reddit.com Kongsi di Stumbleupon.com LinkedIn.com Kongsi di friendfeed Kongsi di identi.ca Kongsi di Tumblr Kongsi di MySpace Kongsi di Newsvine Kongsi di me2day