Jump to content

Wn/ms/130 bilion untuk pelan pemulihan di zon Euro

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | ms
Wn > ms > 130 bilion untuk pelan pemulihan di zon Euro
Rencana ini merupakan rencana terjemahan.
Sila lihat rencana asal di Wikiberita bahasa Perancis dengan tajuk "Union européenne : 130 milliards d'euro débloqués pour un plan de relance" dibawah Perlesenan Creative Commons Attribution 2.5.

22 Jun 2012 (Jumaat)

Simbol Euro di hadapan bangunan Bank Pusat Eropah di Frankfurt.

ROM, Itali 22 Jun - Empat negara utama dalam zon Euro, Jerman, Sepanyol, Itali dan Perancis kini sedang mencari penyelesaian bagi krisis hutang dan pertumbuhan lembap yang sedang berlaku di negara-negara itu. Perbincangan antara negara itu telah berlangsung di Rom pada waktu tengah hari Jumaat. Wakil-wakil yang menghadiri perbincangan tersebut ialah Canselor Jerman, Angela Merkel, Perdana Menteri Sepanyol, Mariano Rajoy, Perdana Menteri Itali, Mario Monti dan Presiden Perancis, François Hollande. Hasilnya 130 bilion euro diperlukan untuk merangsang pertumbuhan di kawasan Euro atau 1% daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK).

Sumber

[edit | edit source]
Kongsikan berita ini E-mel berita ini Kongsikan di Facebook Kongsikan di X Kongsikan di reddit Kongsikan di LinkedIn.com Kongsikan di WhatsApp Kongsikan di Telegram LINE Kongsikan di Pinterest Kongsikan di Mastodon Kongsikan di blog