Jump to content

Wn/hu/Oroszország Belgorodi területén lezuhant egy An–148-as utasszállító repülőgép

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Oroszország Belgorodi területén lezuhant egy An–148-as utasszállító repülőgép

Template:Oroszország2011. március 5., szombat
Oroszország Belgorodi területén lezuhant a Voronyezsi Repülőgépgyár tulajdonában lévő An–148–100E típusú utasszállító repülőgép. A mianmari légierő számára gyártott géppel az átadás előtti berepülési programsorozat részeként hajtottak végre tesztrepülést.

A gép szombaton reggel szállt fel és a Voronyezs–Rogacsevka–Liszki–Rosszos–Gregyakino–Osztrozsogorsz–Voronyezs tervezett útvonalon hajtott végre gyakorló repülést. A géppel moszkvai idő szerint 10.40-kor szakadt meg a kapcsolat, amikor a repülőgép a Belgorodi terület Alekszejevkai járásában található Garbuzovo falu közelében, attól 8 km-re észak-keletre lezuhant.

Egy orosz An–148-as (a kép nem a lezuhant gépet ábrázolja)

A gép személyzetének mind a hat tagja életét vesztette. A fedélzeten tartózkodó hat fő közül négy orosz állampolgár, két fő mianmari volt. Az egyik üzemanyagtartály felrobbanása miatt a roncsok kigyulladtak.

A gépet még 2010-ben rendelte meg a mianmari kormány az Egyesült Repülőgépgyártó Vállalattól (OAK), melyhez a Voronyezsi Repülőgépgyár is tartozik. A gép 2011 elején készült el, majd februárban kezdődött el a berepülési program. A 41-03 gyártási sorozatban készült és ideiglenesen a RA-61708-as orosz lajstromszámot viselő géppel a balesetig már 31 felszállást hajtottak végre. Mianmar összesen két gépre adott rendelést az orosz gyártónak. A másik példány már 2010 novemberében elkészült, berepülése folyamatban van.

A kijevi Antonov-tervezőiroda által kifejlesztett An–148 típusú regionális utasszállító repülőgép gyártása Oroszországban, a Voronyezsi Repülőgépgyárba, valamint Ukrajnában, az AVIANT Kijevi Repülőgépgyárban folyik. 2011 márciusáig 12 példányt építettek a típusból.

A típussal az elmúlt években már fordultak elő meghibásodások, 2010 márciusában Szentpéterváron egy kényszerleszállás végrehajtására is sor került, de korábban katasztrófa nem történt az An–148-assal. A gépnek leszállás előtt nem nyíltak ki a futóművei. A második leszállási kísérlet során már sikerült kibocsátani a futóműveket így baleset nem következett be.

Források[edit | edit source]