Wn/hu/Nyelvek európai ünnepe

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Nyelvek európai ünnepe

2009. szeptember 24., csütörtök
A Nyelvek Európai Napja, szeptember 26-a az Európai Unióban beszélt sokféle nyelv, a nyelvi sokszínűség ünnepe. Az Unió tagállamaiban különböző rendezvényeket szerveznek, melyek kiemelik a nyelvek összekötő szerepét a kultúrák közötti kapcsolatokban. Az ünnep alkalmából az Országos Idegennyelvű Könyvtár szeptember 25-én nyílt napot rendez.


Az Európai Bizottságnak otthont adó két városban, Brüsszelben és Luxemburg többek között a korai nyelvtanulásról szerveznek konferenciát és sajtórendezvényt (szeptember 24–25.), melyen részt vesz a többnyelvűségért felelős európai biztos, Leonard Orban is.

Budapesten az Országos Idegennyelvű Könyvtár immáron ötödik alkalommal rendezi meg nyílt napját a Nyelvek Európai Napja alkalmából, melyet Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyit meg. Idén is változatos, színes programokkal várják a látogatókat.

Az érdeklődők többek között kerekasztal-beszélgetésen, eszperantó témájú előadáson, rendhagyó énekórán és Antoine de Saint-Exupéry remeke, A kis herceg jelnyelvi adaptációjának bemutatásán vehetnek részt. A korábban meghirdetett műfordítás-pályázat eredményhirdetésére és két kiállítás megnyitására is a nyílt napon kerül sor.

A rendezvényen bemutatkozik az idén 70 éves budapesti Lengyel Intézet, lengyel néptánc- és irodalmi műsor szórakoztatja a vendégeket, 20 órától pedig egy tradicionális ír és skót zenét játszó zenekar koncertezik.

Források[edit | edit source]