Jump to content

Wn/hu/Nyílt Oktatási Fórum a Millenárison

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Nyílt Oktatási Fórum a Millenárison

2009. november 6., péntek

Nyílt Oktatási Fórumot tartanak november 6-7-én a budapesti Millenárison. A workshopon többek között áttekintik a szabad tartalmak szerepét, felhasználási lehetőségeit a hazai oktatásban.

A tanácskozás célkitűzése, hogy bemutassa azokat a nyílt oktatási tartalmak és szabad felhasználású történeti, irodalmi forrásokat, archiválási és dokumentációs eszközöket, amelyek a középfokú- és a felsőoktatásban egyaránt szolgál(hat)ják az ún. „digitális bennszülöttek” igényeit. További célja felkutatni olyan projektek lehetőségét, amelyek az elsődleges forrásokat elérhetővé teszik a diákok számára, vagy amelyekkel olyan platformok, fórumok hozhatok létre, ahol az oktatók tanulmányozhatják a vizuális anyagok, szöveges források tantervi alkalmazását. Szóba kerülnek a könyvtárakban zajló „forradalom”-nak, az olvasási szokások megváltozásának és az új típusú könyvtáraknak a kérdései is. A kétnapos fórumon hangsúlyozni kívánják a szabadon felhasználható tartalmak, példaértékű projektek lehetséges szerepét a hazai oktatási rendszer strukturális és módszertani átalakításában.

A tanácskozás három részből áll. Ma, pénteken délután nemzetközi kerekasztal-beszélgetéssel kezdődik. Az Egyesült Királyságból és Lengyelországból érkező, valamint magyar szakemberek a nyílt oktatási tartalmak használatáról és fontosságáról cserélnek eszmét. Az esemény egyik résztvevője lesz Csepeli György professzor, a Miniszterelnöki Hivatal közpolitikai igazgatója, a Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Programtanács elnöke is. A második munkanapon két szekcióban tartanak előadásokat.

A szombat délelőtti első szekció kiemelten foglalkozik az Open Access policy-k vizsgálatával, amely mozgalom segítségével el lehet jutni a „minden jog fenntartva” állapotból az „egyes jogok fenntartva” helyzetig. Ennek jegyében a jogtulajdonosok önkéntesen lemondanak bizonyos, a szerzői jogi törvényekben (copyright law) garantált kizárólagos jogokról. Az ilyen típusú felhasználói rendelkezések közül talán a Creative Commons licencek a legismertebbek. Elsőként várhatóan Talyigás Judit, a Magyar Távirati Iroda adatbázisok és archívumok igazgatója az intézményt, annak szöveges- és fotóadatbázisait, archívumait mutatja be. A Creative Commons Magyarország részéről Bodó Balázs tart előadást „Dolgok, emberek, folyamatok – Mi a Creative Commons szerepe a szabad kultúra területén?” címmel.

A szombat délutáni második szekcióban megpróbálják beazonosítani azokat a megoldásokat, amelyek a fiatalok digitális készségeit fejlesztik, illetve amelyek segítik őket feladataik megoldásában. A megváltozott információs környezetből következő hatások vizsgálatával számba kell venni a tanulás új formáit, az oktatás szükséges átalakításának módjait, a fiatalok lehető legjobb felkészítését a jövőre. A szekció arra is választ keres, hogy a „digitális bennszülöttek” kultúrája – a megosztás, a visszacsatolás, a folyamatos elérhetőség gyakorlata és a globális jelenlét lehetősége – milyen hatást fejthet ki az oktatásra, és megfordítva: az oktatási rendszernek miként kell nyitottabbá válnia ezen kultúra felé. Ebben a szekcióban kerül sor a Wikimédia Magyarország Egyesület elnökének, Gervai Pérternek a Wikipédiáról szóló előadására is.

Források[edit | edit source]