Wn/hu/Nepáli figyelmeztető: olvadnak a Himalája gleccserei

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Nepáli figyelmeztető: olvadnak a Himalája gleccserei

2009. december 1., kedd

A Mount Everest északi oldala

A nepáli kabinet az Everest lábánál tanácskozik a héten, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás Himaláján tapasztalható hatásaira. Huszonhat miniszter utazik el Gorakshep városába, hogy részt vegyen a formabontó tanácskozáson.

„Miniszteri szintű találkozónak adunk helyet december 4-én, pénteken, hogy a Himalája érintettségére hívjuk fel a világ figyelmét” – mondta el Madhav Kumar Nepal miniszterelnök tanácsadója. "Gleccsereink drasztikus olvadásnak indultak, miközben a gleccsertavak egyre növekednek, és lassan kiáradnak. Annak ellenére, hogy hazánk nem okozója a globális felmelegedésnek, nagyon is sebezhetőek vagyunk” – hangsúlyozta az elnök sajtószóvivője, Bishnu Rijal.

Az 5165 méteren elhelyezkedő Gorakshep az utolsó falu, innen indulnak útra a csúcsokat meghódítani a bátor alpinisták. A kabinetülést valamivel feljebb, az 5360 méteren lévő alaptáborban tartották volna az eredeti tervek szerint, ám érthető módon a kevésbé vállalkozó kedvű miniszterek odaszállítása túlságosan is kockázatos lett volna.

A nepáliak kezdeményezése jól illeszkedik a Maldív-szigetek kormánya által októberben elindított figyelemfelkeltő akciók sorába. Ezúttal a középpontban az a mintegy 1,3 milliárd ember áll, akiknek tiszta vízhez jutása a Himalája gleccsereitől függ. Ezek azonban – a szakemberek szerint immár vészt jósló mértékben, évente 70 méterrel – visszahúzódnak előbb áradásokkal, majd aszállyal fenyegetve Nepál, India és Pakisztán egyes régióit.

Aktivisták szerint míg a klímaváltozás Dél-Ázsiában (Bangladesben és a Maldív-szigeteknél) tapasztalható hatásai jól ismertek, kevés a világ ismerete a himalájai régió sebezhetőségének mértékéről. „Motivációnk – fejti ki a szóvivő – a világ vezetői figyelmének ráirányítása annak fontosságára, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása igen is súlyos probléma, és megoldás csak a hozzánk hasonlóan veszélyeztetett országok számára felajánlott kompenzációs mechanizmusok révén képzelhető el”. A szóvivő szerint „a nyugati világ országainak meg kell fontolniuk megelőző intézkedések meghozatalát is olyan országok kapcsán, amelyek a klímaváltozás miatt folyamatos fenyegetettségben élnek, mint például Nepál”.

Az üvegházgázok kibocsátásának csökkentését célzó koppenhágai ENSZ tanácskozások hat nap múlva kezdődnek.

Források[edit | edit source]