Wn/hu/Nem jó a munkahelyi előléptetés

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Nem jó a munkahelyi előléptetés

Template:Egyesült KirályságKatonai előléptetés2009. április 14., kedd
Nem jó az egészségnek a munkahelyi előléptetés.

Brit tudósok és kutatók azt állapították meg, hogy az ember egészségének a munkahelyi előléptetése nem segít, hanem árt, mert akik magasabb beosztásba vagy rangba kerülnek, azoknak kevesebb idejük marad ellátogatni orvosukhoz. A Warwicki Egyetem (University of Warwick) közgazdászat és pszichológia téren munkálkodó kutatói felmérték és kimutatták, hogy a magasabb beosztásba helyezés 10 százalékkal növeli a stresszet és lelki feszültséget. Az előreléptetés esetén még ezen kívül 20 százalékkal lecsökken a betegség esetén házi- és egyéb orvoshoz való ellátogatás.

A tudósok abból a korábbi gondolatból és feltevésből indultak ki, hogy előreléptetéskor az saját magát jobban értékeli, és így feljavítja saját egészségi állapotát. Viszont 1991 és 2005 között körülbelül ezer ilyen esetet elemeztek ki részletesen, és levonták azt a következtetést, hogy az embernek egyáltalán nem jó, hogy előreléptetik, mert nem segít egészségi állapotán. Sőt, ellenkezőleg, akit magasabb beosztásba helyeznek, sokkal stresszesebb lesz az addiginál.

Chris Boyce is hozzátette: „Az egyénnek nem jó az előreléptetés, derítettük ki tanulmányainkból és kutatásainkból. Arra is rájöttünk, hogy ez még rontja a helyzetet - és még nem is ideiglenesen”.


Források[edit | edit source]