Wn/hu/Nagyméretű földrengés volt Olaszországban

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Nagyméretű földrengés volt Olaszországban

Template:Balesetek és katasztrófákL'Aquila megye elhelyezkedése Olaszország területén belül2009. április 6., hétfő
Nagyméretű földrengés volt Közép-Olaszországban.

Nagyméretű földrengés történt Olaszország középső részén, L'Aquila megyében. A természeti katasztrófában legkevesebb hetven ember vesztette életét, 40 másik embernek nyoma veszett. A földmozgás időpontja helyi idő szerint hajnalban volt. A rengéseket lehetett érezni az olasz fővárosban, Rómában is, pedig az a hely 95 kilométerre volt a katasztrófa epicentrumától. A la Repubblica olaszországi napilap szerint általánosan számos település vált hamuvá, 45-50 ezer ember pedig földönfutóvá vált.

A Corriere della Sera olasz napilap szerint legalább a ma hajnalban, Közép-Olaszországban történt a földrengés ötven áldozatot hozott magával. A katasztrófa áldozatainak száma várhatóan fog majd növekedni. A romok alól mentő csapatok szerint negyvenen tűntek el, akiket most is keresnek-kutatnak a helyszínen. A megsérült emberek száma sok száz, vagy talán még több is lehet.

A természeti katasztrófa alatt a föld olasz idő szerint mára virradó hajnalban, 3 óra 30 perckor kezdett el rengeni az epicentrumban, Abruzzo tartomány főként L'Aquila nevű megyéjében, a fővárostól, Rómától kb. kilencvenöt kilométer távolságnyira. A Corriere milánói eredetű folyóirat azt állítja, hogy az Amerikai Egyesült Államok Földtani intézete (USGS, United States Geological Survey) forrásaiból a földmozgás a Richter-skála szerint 6,3 erősségű volt.


Források[edit | edit source]