Jump to content

Wn/hu/NATO-csúcs Budapesten

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > NATO-csúcs Budapesten

2008. október 8., szerda

Holnap kezdődik a NATO védelmi minisztereinek informális értekezlete, melynek ezúttal Budapest ad otthont. Az esemény és az azt kísérő biztonsági intézkedések miatt a fővárosban útlezárások, a forgalomban torlódások várhatók.

A kétnapos tanácskozásra több mint 40 ország politikai és katonai vezetőit, összesen mintegy hétszáz külföldi vendég érkezését várják. A 26 NATO tagállam, továbbá a rövidesen szintén NATO-tag Albánia és Horvátország védelmi miniszterein kívül még legalább 12 meghívott ország képviselői, miniszterei lesznek jelen. A találkozó idejére rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe, a város egyes pontjait teljesen lezárják.

Az értekezlet az észak-atlanti szövetség szakminiszterei rendszeres találkozóinak sorába tartozik, melyet első alkalommal rendeznek Magyarországon. Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárt fogadja a köztársasági elnök és a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc ezen kívül az amerikai védelmi miniszterrel is találkozik. A Kossuth téren az Afganisztánban szolgáló magyar egység ún. visszafogadó ünnepségére a NATO-főtitkár jelenlétében kerül sor.

A miniszteri találkozó napirendjén szerepel az afganisztáni és a koszovói békefenntartói misszió kérdése, valamint a NATO tervezett új stratégiájának előkészítése, és szó lesz a tagállamok katonai költségvetéséről is. Az értekezlethez kapcsolódóan most tartják a NATO-Grúzia bizottság első miniszteri szintű találkozóját, ahol a grúziai helyzetet vitatják majd meg. A korábban rendszeressé vált NATO-Oroszország bizottság ülésére ezúttal nem kerül sor, az augusztusi kaukázusi fegyveres konfliktus miatt ugyanis a szövetség és Oroszország együttműködését felfüggesztették.

A tanácskozás központi helyszíne az Intercontinental, a Marriott és a Sofitel szálló lesz, itt működik majd a sajtóközpont is. Holnap este a Szépművészeti Múzeumban adnak fogadást a delegációk részére.

Források[edit | edit source]