Jump to content

Wn/hu/Mexikói drogháború: 24 óra alatt 24 halott

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Mexikói drogháború: 24 óra alatt 24 halott
A mexikói drogháború több államra is kiterjed. A helyzet a vörössel jelölt területeken a legsúlyosabb

2010. március 14., vasárnap

A mexikói drogháború újabb 24 emberáldozatot követelt; csak Acapulcóban – amely egyébként népszerű turistacélpont – tizenhármat.

Az áldozatok majd' fele egyetlen tűzharcban vesztette életét, amelyet a drogűzérek és a hadsereg vívott Ajuchitlan del Progreso városában. Rendőrségi jelentések szerint 10 fegyverest és 1 katonát ért halálos seb. A lövöldözés fényes nappal, a város központjában történt.

A többi 13 áldozattal még napfelkelte előtt végeztek. Több különböző esetről van szó, amelyek között vélhetőleg nincs kapcsolat és egyelőre az indítékok sem világosak. Az acapulcói szórakozónegyed egy utcáján két lefejezett holttestet találtak; a város határában pedig egy másik, lelőtt áldozatot. Tucingo kerületben (Acapulco külterületi része) egy fegyveres öt járőröző rendőrrel végzett. A környéken további 5 halottat talált, kettőt szintén lefejezve.

A Times híradása szerint Guerrero (ahol Acapulco is található) és Michoacan államok területén a legbefolyásosabb drogkartell a La Familia. Köztük és a többi helyi kartell között rendszeresek az összecsapások. A környék a drogkereskedelem egyik fő gócpontja; a kábítószer-szállítmányok végső úticélja az Egyesült Államok.

A mexikói kormányzat nagy erőfeszítésekkel igyekszik felszámolni a drogszállító-hálózatokat. Ennek nyomán a katonai jelenlét három éve folyamatos a környéken: Felipe Calderon mexikói elnök több tízezer katonát vezényelt ki a területre. A „drogháború” azóta mintegy 17 900 emberéletet követelt.

Források

[edit | edit source]