Jump to content

Wn/hu/Merénylet a „Nyevszkij” expressz ellen

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Merénylet a „Nyevszkij” expressz ellen

2009. november 28., szombat

Tegnap este súlyos vonatszerencsétlenség történt Oroszországban.

A Moszka és Szentpétervár között közlekedő Nyevszkij expressz balesetét a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a hatóságok egyértelműen pokolgépes merényletnek tulajdonítják. A tragédia a Tveri- és a Novgorodi terület határán, Bologoje várostól kb. 50 km-re, 21.30-kor következett be.

A robbantásos merénylet következtében a szerelvény utolsó három kocsija kisiklott és oldalára dőlt. A három kocsira eredetileg összesen kb. 200 jegyet adtak el. Moszkvai idő szerint ma 22 órakor 26 halottról és közel 100 sebesültről tudnak, 18 személyt eltűntnek nyilvánítottak. Ezek az adatok még nem véglegesek.

A terrorcselekmény elkövetőiről máris vannak feltételezések, a hatóságok azonban hivatalosan erről nem nyilatkoztak. Találgatások láttak napvilágot arról, hogy a merényletet talán egy Combat 18 nevű szélsőjobboldali szervezet követte, mások nem zárják ki, hogy esetleg csecsen terroristák műve lehetett. 2007 augusztusában ugyancsak a Nyevszkij expresszt hasonló szerkezettel robbantották fel, akkor a terrorcselekmény elkövetésének vádjával kaukázusi személyeket állítottak bíróság elé.

A tegnapi merénylet miatt Medvegyev orosz elnök rendkívüli tanácskozást hívott össze és személyes tájékoztatást kért a mentés és a nyomozás eredményeiről. A katasztrófa körülményeinek kivizsgálására alakított kormánybizottságot Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes vezeti.

Forrás[edit | edit source]