Jump to content

Wn/hu/Megválasztották a költészet 44. oxfordi professzorát

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Megválasztották a költészet 44. oxfordi professzorát

Template:Egyesült Királyság2010. június 20., vasárnap

Geoffry Hill többszörösen kitüntetett angol költőt választották az Oxfordi Egyetem költészet professzorának; az eredményt pénteken jelentették be. Sorrendben ő a negyvennegyedik, aki a tisztet viselheti annak 1708-as megalapítása óta. A cím presztízsértéke igen magas, hagyományosan csak az úgynevezett poet laureate[1] (udvari költő) előzi meg rangban. Hill nagy többséggel nyerte a választást, amelyet egyébként most először bonyolítottak le az interneten keresztül.

A Radcliffe Camera, az Oxfordi Egyetem egyik könyvtárépülete (Képforrás: Diliff)

Az eddigi szokásokkal ellentétben – amikoris minden szavazónak személyesen kellett az urnák elé járulnia az egyetemvárosban – a szavazatokat elektronikus levélben fogadták. A leadott voksok mennyisége így a tavalyi választások 500 alatti számáról idén 2500-ra emelkedett. Összesen 1156-an támogatták Hillt – messze lemaradva tőle a második helyen Michael Horovitz végzett, 353 szavazattal. A részvételi arány viszont továbbra is alacsonynak mondható: a teljes tanári kar és az egyetem végzettjei, azaz az összes szavazásra jogosultak száma mintegy 300 000-re rúg.

A megbízatás normál esetben öt évre szól, azonban a tavalyi választások után a poszt betöltetlen maradt: a múlt évi – és egyébként az első női – győztes Ruth Padel ugyanis kilenc nappal az eredményhirdetés után lemondott. A dolog előzménye, hogy az egyik jelölt (Derek Walcott) akkor azért lépett vissza, mert az oxfordi tanári kar névtelen leveleket kapott egy 1982-es jogi ügyéről, amikoris az egyik diákja szexuális zaklatással vádolta meg. Később azonban kiderült, hogy a levelek mögött olyan diákújságírók álltak, akiket Padel bízott meg.

A mostani választás sem volt minden negatív visszhangtól mentes: Paula Clare például arra hivatkozva lépett vissza az indulástól, hogy az Oxford Gazette (a helyi egyetemi lap) túl sokat foglalkozott Hillel, amivel a többi jelöltnél kedvezőbb helyzetbe hozta őt.

Hill megválasztását mindazonáltal sokan üdvözölték, így például Dr. Seamus Perry, az egyetem angol tanszékének vezetője, Andrew Motion korábbi poet laureate, és a második helyen végzett Horovitz is. Az eredmény 78. születésnapján érte a költőt. Hill a The Daily Telegraph című napilapot idézve az „egyik legkiemelkedőbb kortárs angol költő”; Andrew Motion hasonló szavai szerint „egyike a két vagy három legjobb költőnek, aki angolul ír”. Horovitz megjegyezte, hogy oktatóként „minden valószínűség szerint nagyszerű előadásokat fog majd tartani, de ahogy a költészete sem egyszerűen emészthető, úgy valószínűleg majd az előadásai sem lesznek azok.”[2] Perry kiemelte, hogy úgy tűnik, hogy a tavalyi fiaskó nem tépázta meg a cím hírnevét.[3]

A költészet professzora legalább három előadást kell tartson egy tanévben, illetve a díszdoktorok avatása alkalmával évente ad köszöntőbeszédet az egyetem támogatóinak. Az ötéves megbízatás alatt azonban – ellentétben a poet laureate intézményének szellemével – nem köteles az egyetemet támogatni költői munkájával; a cím korábbi viselői ugyanakkor aktívan támogatták a diákköltészetet. Hill éves egyetemi javadalma 6901 font lesz.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek Oxford elects poetry professor by email vote című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Lábjegyzet[edit | edit source]

  1. Röviden: koszorús vagy udvari költő. Több országban is honos rang, az Egyesült Királyságban az uralkodó nevezi ki, hogy munkájával képviselje az uralkodóházat, illetve az államot. Bővebben: Poet Laureate (angolul).
  2. Az angol cikkben: „Horovitz said that Hill would »probably give great lectures but they won't be anything different«, and suggested that Hill, »like his poetry, won't be that accessible.«”
  3. Az angol cikkben: „... the chair did emerge intact from the scuffle.”

Források[edit | edit source]