Jump to content

Wn/hu/Megtartották Brüsszelben az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozóját

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Megtartották Brüsszelben az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozóját

2008. szeptember 1., hétfő

Brüsszelben ma rendkívüli csúcstalálkozóra ültek össze az Európai Unió (EU) 27 tagországának vezetői. A tanácskozást Nicolas Sarkozy, az EU soros elnökségét ellátó Franciaország elnöke hívta össze, hogy közös álláspontot alakítsanak ki a grúziai válság ügyében.

A tagállamok a tanácskozás előtt is egységesek voltak abban, hogy nem fogadják el Grúzia két szakadár tartománya, Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének oroszországi elismerését, és hogy elvárják az orosz csapatok kivonását a grúz területekről, ahogy arról a hatpontos rendezési terv intézkedik.

A találkozó megkezdése előtt több állam, köztük főként Nagy-Britannia és Lengyelország a keményebb fellépés hívének mutatkozott és szankciók életbe léptetését javasolta Oroszországgal szemben. Gordon Brown brit miniszterelnök a NATO és Oroszország kapcsolatainak újraértékelését, az EU-orosz stratégiai partnerségi tárgyalások felfüggesztését szorgalmazta. Ugyanakkor az államok többsége, így Franciaország és Németország is az együttműködés további fenntartása mellett foglalt állást, de ugyancsak határozott választ kívánt adni az orosz lépésekre, emellett a kapcsolatok szorosabbra fűzését helyezte kilátásba Grúziával.

Grúzia több városában a tanácskozással egy időben nagyméretű tömegtüntetéseket szerveztek az orosz invázió és a szakadár grúz tartományok elismerése ellen. Tbiliszi főterén a tömeggyűlésen Miheil Szakasvili grúz elnök mondott beszédet.

A csúcstalálkozón ma délután felszólalt Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) elnöke. Egyebek között a grúziai konfliktus megoldásában és a humanitárius segítség nyújtásában az EU szerepének fontosságát hangsúlyozta. Az augusztus 8-ai grúz támadásra utalva kijelentette, hogy azzal a grúz elnök „súlyos hibát” követett el, ugyanakkor az arra adott orosz válaszlépést is elítélte. „Egy független és szuverén állam területe elleni támadással Oroszország felelőtlen módon megszegte a nemzetközi jog elveit, különösképpen az egyesült nemzetek alapokmányának második cikkelyét“ – jelentette ki az EP elnöke.

A találkozó után José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke közölte, hogy az EU és Oroszország közötti stratégiai partnerségről folyó tárgyalások következő fordulóit elhalasztották. Ezek jövőjét az EU a grúziai orosz csapatkivonástól teszi függővé. Nicolas Sarkozy francia elnök delegáció élén újra Moszkvába és Tbiliszibe utazik, hogy a korábban elfogadott rendezési terv végrehajtásáról tárgyaljon.

Lásd még

[edit | edit source]

Források

[edit | edit source]