Wn/hu/Megnyílt az idei World Press Photo kiállítás Budapesten

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Megnyílt az idei World Press Photo kiállítás Budapesten

2008. szeptember 20., szombat

A tavalyi év eseményeit felelevenítő, válogatott anyagból összeállított kiállítást Demszky Gábor budapesti főpolgármester nyitotta meg. A közel 50 országban látható vándorkiállítás a világ tavaly készített, díjnyertes sajtófotóit mutatja be.

A nemzetközi zsűrinek nem lehetett könnyű dolga. Idén rekord mennyiségű, 125 országból összesen több mint 80 ezer pályaműből kellett válogatnia. A zsűri tíz kategóriában osztott ki díjakat, a fődíjjal egy brit fotóriporter munkáját jutalmazták. A mostani tárlat a világ tavaly készített sajtófotó termésének egy apró töredékét, de kategóriánként a legjobbnak ítélt közel 200 alkotását mutatja be.

A World Press Photo alapítványt a világ hivatásos sajtófotósainak támogatására hozták létre 1955-ben Amszterdamban. Tevékenységének fontos része az évente megrendezésre kerülő fotópályázat, melynek díjnyertes képeit vándorkiállításon mutatják be. A rendezvény nemcsak a szakma művelői, hanem a nagyközönség körében is egyre népszerűbb lett, a kiállítást idén már közel 50 országban rendezik meg.

1975 óta a vándorkiállítás Magyarországon is minden évben látható, és az elmúlt években több hazai fotós munkája is díjat kapott. Az idei pályázat jelentős magyar sikert hozott: a díjazott 59 fotós közül hárman is magyarok. Gárdi Balázs Afganisztánban készített képeivel két kategóriában is első díjat nyert; Szigetváry Zsolt fotói egy másik kategóriában második díjat, Berekai Anna a sportkategóriában megosztott harmadik díjat kapott.

A kiállítás, melynek az elmúlt években hagyományosan a Néprajzi Múzeum épülete adott otthont, idén először a Millenáris Park Fogadó nevű épületében kapott helyet és szeptember 19-étől egy hónapon át látható.

Források[edit | edit source]